Trezoreria SUA îngheaţă miliarde de dolari ale guvernului afgan

Bancnote americane de 100 de dolari. (Mark Wilson/Getty Images)
A.P.
18.08.2021

După ce a lăsat la îndemâna teroriştilor talibani echipamente militare aparţinând armatei SUA, din cauza retragerii haotice din Afganistan, administraţia Biden s-a grăbit să priveze organizaţia teroristă de finanţare - prin îngheţarea rezervelor guvernamentale afgane din conturile bancare americane, blocând efectiv accesul la miliarde de dolari deţinuţi în instituţiile financiare ale SUA, potrivit Washington Post, care citează două persoane familiare cu această evoluţie.

În aprilie, Banca Centrală afgană deţinea active de rezervă de 9,4 miliarde USD, conform Fondului Monetar Internaţional - aproximativ o treime din producţia economică anuală a ţării. Marea majoritate a banilor se află în afara ţării, potrivit publicaţiei, în SUA existând câteva miliarde de dolari.

Potrivit raportului, îngheţarea activelor a intrat în vigoare duminică.

Întrucât situaţia s-a deteriorat rapid în weekend, guvernatorul Băncii Centrale afgane, Ajmal Ahmady, a scris pe Twitter că i s-a comunicat faptul că nu vor mai primi fonduri în dolari.

După cum notează Washington Post, Afganistanul este deja una dintre cele mai sărace ţări din lume şi a fost foarte dependent de asistenţa SUA. Mai mult, administraţia Biden se va confrunta, de asemenea, cu decizii dificile cu privire la modul de gestionare a sancţiunilor existente asupra talibanilor - în timp ce va trebui să încerce să furnizeze ajutor umanitar unei populaţii extrem de sărace.

Potrivit lui Adam M. Smith, fost membru al Consiliului de Securitate Naţională şi consilier principal al directorului Departamentului Trezoreriei pentru Controlul Activelor Străine în timpul administraţiei Obama, administraţia Biden nu avea nevoie de nicio nouă autoritate pentru îngheţarea rezervelor, pentru că talibanii sunt deja sancţionaţi în baza unui ordin executiv aprobat în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

Statele Unite trimit aproximativ 3 miliarde USD pe an în sprijinul armatei afgane, iar transferul poate fi efectuat doar dacă secretarul Apărării "certifică Congresului că forţele afgane sunt controlate de un guvern reprezentativ civil, care se angajează să protejeze drepturile omului şi drepturile femeilor".

Se aşteaptă ca această finanţare să fie şi ea blocată, împreună cu sume mai mici de bani cu alte destinaţii, cum ar fi 20 de milioane USD pentru recrutarea femeilor în Forţele Naţionale Afgane de Securitate.

Aproximativ 80% din bugetul Afganistanului este finanţat de SUA şi de alţi donatori internaţionali, a declarat pentru Reuters John Sopko, inspectorul general special pentru reconstrucţia Afganistanului.

Un purtător de cuvânt al Biroului de Management şi Buget de la Casa Albă a refuzat să comenteze starea finanţării aprobată de Congres pentru Afganistan.

„Desigur, este periculos”, a declarat Ian Bremmer, preşedinte şi fondator al Eurasia Group, o firmă de consultanţă, despre restricţiile economiei afgane, inclusiv îngheţarea fondurilor deţinute în SUA.

„Veţi vedea mult mai mulţi refugiaţi ca urmare a acestei evoluţii, mult mai mult radicalism. Dar, pe de altă parte, regimul nu va putea controla această ţară pentru o perioadă foarte lungă de timp. Nu mă văd cheltuind bani pe talibani", potrivit Washington Post.

Potrivit inspectorului general al ONU pentru reconstrucţia Afganistanului, jumătate din populaţia totală a ţării a necesitat asistenţă umanitară în acest an, aproape dublu faţă de 2020, reprezentând o creştere de şase ori faţă de acum patru ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor