Transnistria „dă lovitura” anunţând o emisie de obligaţiuni pe termen de 15 ani
alte articole
Preşedintele enclavei separatiste, Evghenii Şevciuc, a anunţat recent că pretinsul minister transnistrean al finanţelor va emite în 2012 obligaţiuni de stat cu o scadenţă de 15 ani, preţul lor fiind fixat în ruble transnistriene. Titlurile vor asigura o dobândă de 0,01% pe an(!) şi nu vor putea fi vândute pe piaţa secundară.
Emisiunea are drept scop reducerea deficitului bugetar al regiunii care, potrivit prognozelor, ar putea ajunge la 40% în anul curent.
Iniţiativa „inovatoare” a autorităţilor separatiste surprinde, dacă luăm în calcul situaţia financiară a regiunii, care doar pentru gaze datorează Rusiei 3,2 miliarde dolari. PIB-ul enclavei a fost în 2010 de 992,5 mil. dolari iar în 2011 inflaţia a fost de 16%. Independenţa teritoriului nu este recunoscută de nimeni şi noţiunea de „obligaţiuni de stat" sună cel puţin bizar.
Majoritatea statelor emit obligaţiuni pentru a atrage finanţe în scopul acoperirii deficitului bugetar. Însă pentru a fi cumpărate, acestea trebuie să fie destul de atrăgătoare pentru investitori. Prin urmare, cu cât ţara are o economie mai solidă şi o situaţie economică stabilă, dobânzile practicate sunt mai mici. Investitorii le cumpără oricum pentru că venitul, deşi mic, este asigurat. Cu cât economia este mai instabilă, cu atât dobânzile sunt mai mari, or riscul investitorilor creşte şi ei pot fi atraşi doar fiindu-le promise venituri mai mari.
De exemplu, Germania emite obligaţiuni pe 10 ani cu o dobândă de 2,02 pe an; SUA, pentru obligaţiuni cu aceiaşi scadenţă oferă o dobândă de 2,27%, obligaţiunile României pentru aceiaşi perioadă asigură un venit anual de 6,87% iar statul elen încearcă să atragă finanţe (fără mare succes), promiţând investitorilor în obligaţiuni dobânzi cuprinse între 14 şi 19 la sută.