Transnistria, alt furt, dar mai complicat decât cazul lingourilor româneşti (revista presei)
alte articole
Transnistria este alt furt, însă mai complicat decât cazul lingourilor româneşti, scrie Timpul de vineri, care consideră că Moscova va căuta 'un slugoi' la Chişinău care să semneze un acord, prin care să se dea o formă legală prezenţei trupelor ruse în Transnistria.
'Aşa cum aurul românesc furat din ordinul lui Lenin nu va reveni niciodată la Bucureşti - dar românii nu vor înceta niciodată să îl ceară, şi politicienii de la Chişinău sunt datori să nu accepte prezenţa trupelor ruse în Transnistria, chiar dacă acestea nu vor pleca niciodată de bună voie', scrie cotidianul.
Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chişinău că plecarea lui Saakaşvili este benefică pentru ţara sa, din cauza conflictelor ce au sfâşiat-o si a relaţiilor cu Rusia, cu care se află într-o stare de război rece. Autorul subliniază că Republica Moldova e într-o situaţie diferită de cea din Georgia. 'În primul rând, Filat, Lupu şi Ghimpu trebuie să conştientizeze că simpatia Occidentului nu se materializează în mod automat în simpatie din partea alegătorilor. Spre deosebire de Georgia, la noi principalele partide de opoziţie sunt proruseşti şi se pronunţă pentru schimbarea orientării geopolitice a Republicii Moldova. Alianţa pentru Integrare Europeană nu se poate 'relaxa', fiindcă nu are cui ceda puterea', atenţionează Nicolae Negru.
Guvernul promite o lege care va obliga instituţiile de presă să-şi declare finanţatorii şi va bloca apariţia unor monopoluri mediatice în Republica Moldova, scrie Adevărul. Potrivit publicaţiei, este o datorie morală a politicienilor din Alianţă, care au profitat de libertatea de exprimare pentru a ajunge la guvernare, şi o garanţie că tot ei nu o vor anula în numele afacerilor lor de partid.
Oamenii de afaceri ruşi sunt gata să distrugă stereotipul potrivit căruia mediul de afaceri din această ţară nu ar avea interes pentru investiţii în Republica Moldova, scrie Moldavskie Vedomosti. Ziarul face referire la o misiune a oamenilor de afaceri ruşi la Chişinău, care a venit cu oferte concrete de colaborare şi care vor fi discutate mai profund în cadrul Forului oamenilor de afaceri din cele două state, care se va desfăşura în noiembrie.