Traian Ungureanu: economia stagnează deoarece nu primeşte oxigen de la Guvern

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a afirmat, miercuri, că a luat sfârşit “vacanţa Ponta-Antonescu”, ceea ce înseamnă că economia României este “în pericol”. El a subliniat căRomânia se confrunta cu o creştere economică mai mică decât cea planificată iniţial de Executiv.
Traian Ungureanu (Epoch Times România)
Epoch Times România
14.08.2013

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a afirmat, miercuri, că a luat sfârşit “vacanţa Ponta-Antonescu”, ceea ce înseamnă că economia României este “în pericol”. El a subliniat că România se confruntă cu o creştere economică mai mică decât cea planificată iniţial de Executiv.

“Vacanţa Ponta-Antonescu a luat sfârşit, ceea ce înseamnă că economia României e în pericol. Obiectivul e foarte clar, distrugerea sectorului privat. Regimul USL naşte în continuare impozite şi omoară în acelaşi timp investiţii, locuri de muncă, oameni de afaceri de care economia românească are nevoie şi prin care economia românească avansează”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Conform opiniei lui Traian Ungureanu, creşterea PIB în primul semestru al anului curent este limitată de absenţa investiţiilor şi a lucrărilor de infrastructură.

“Au apărut cifre care spun că am avut o creştere de 1,7%. Nu e rău, dar iarăşi, dacă ne uităm aşa cum trebuie la cifrele astea, şi chiar la ce spune sursa acestor cifre care este INS, o să vedem ceva foarte interesant. În primul rând este o creştere mai mică decât cea scontată. Aşa cum remarcă chiar INS, avansul este limitat de absenţa, de scăderea investiţiilor atât de stat cât şi din străinătate şi de absenţa lucrărilor de infrastructură (…)”, a precizat europarlamentarul democrat-liberal.

Traian Ungureanu a afirmat, de asemenea, că economia se află, de fapt, în stagnare pentru că nu primeşte oxigen de la Guvernul USL.

Totodată, el a acuzat o "nepăsare crudă" din partea liderilor USL faţă de "oamenii care fac ceva în această ţară".

"Nimeni nu vorbeşte despre ei, decât într-un singur fel: dacă pot să le ia banii, cu impozite mai mult sau mai puţin pe faţă, cu şmecherii, cu controale. (...) Avem o economie în stagnare, o economie care nu primeşte oxigen, nu primeşte aer de la Guvernul USL, pentru că aşa cum vedem în scrisoarea de intenţie nu vedem nicio măsură de ruptură. Dacă această creştere, atât cât este, este datorată creşterii producţiei industriale şi exportului, atunci exact aceste zone trebuie stimulate. Cum? Printr-un regim fiscal favorabil, ori nimic nu se întâmplă pe linia asta.(...) Nu există nimic în viziunea USL care să dea oxigen, să dea motivaţie, să ajute acolo unde există, totuşi, o forţă şi o şansă în sectorul privat, în cei care fac producţie la nivel mai mic, la nivel mai mare", a mai declarat Traian Ungureanu.

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 1,7% în primul semestru din 2013, atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier, comparativ cu semestrul I/2012, arată datele Institutului Naţional de Statistică, publicate miercuri.

Europarlamentarul PDL a acuzat şi "iresponsabilitatea şi băşcălia" cu care Victor Ponta a tratat Consiliul Fiscal după ce acest organism guvernamental a transmis Guvernului USL că nu face nimic pentru ca economia României să progreseze: "Victor Ponta ştie cu certitudine ce este Consiliul Fiscal. E rezultatul legii răspunderii fiscale adoptată în 2010 şi rezultată din acordul cu FMI încheiat în 2009 de Guvernul din care chiar Victor Ponta facea parte. Dar pentru Ponta, Consiliul Fiscal este un nimeni pentru că i s-a spus în fatţă că investiţiile au scăzut, încasarile la bugetul de stat au scăzut, fondurile europene nu vin", a declarat TraianUngureanu.

Democrat-liberalul a anunţat că PDL va depune o moţiune simplă la începutul sesiunii parlamentare, în cazul în care Victor Ponta nu va iniţia discuţii cu partidele din Opoziţie şi cu mediul de afaceri în privinţa economiei.

La întrebarea de ce nu creşte economia românească, economiştii susţin că avem prea puţini muncitori în comparaţie cu pensionarii, şi un nivel de corupţie foarte mare, la fel ca în ţările subdezvoltate din Africa. Asta spun economiştii care aşteaptă de la Guvern soluţii de creştere economică.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Cred că obiectivul principal pentru o creştere economică este crearea locurilor de muncă pentru că un dezechilibru major pentru urmatorii 10, 15, 20 de ani, poate mai mult, e raportul între pensionari şi forţa de muncă contribuabilă la pensie".

În România sunt deja mai mulţi pensionari decât angajaţi. Si o problemă serioasă este că nu s-a găsit nicio soluţie pentru cele 2 milioane de români care muncesc la negru şi nu plătesc nimic la stat. Concluzia este că în România evaziunea fiscală şi corupţia sunt la cele mai înalte cote din Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor