Traian Băsescu: "Serviciile trebuie să iasă din rigiditatea secretului"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Serviciile trebuie să relaxeze comunicarea, să iasă din "rigiditatea secretului" şi să comunice "prietenos" cu publicul, a declarat preşedintele Traian Băsescu, vineri seara, invitat la Realitatea TV.

"În toate comunicatele DNA apare cu sprijinul SRI, acest lucru a avut un impact uriaş asupra mediului de afaceri. Oamenii de afaceri se gândesc deci serviciile stau pe noi, ori o comunicare în acest sens e necesară", a mai declarat şeful statului, adăugând că serviciile au neglijat comunicarea, "au lăsat-o pe seama altora."

"Uneori am senzaţia că au nişte precepte greşite, cât de secret trebuie să fie un serviciu secret. (...) Serviciile trebuie să-şi relaxeze comunicarea, pentru că anumite segmente, cum ar fi mediul de afaceri, să aibă o senzaţie de relaxare, că nu sunt urmăriţi.", a mai adăugat preşedintele.

Totodată, şeful statului şi-a reiterat nemulţumirea faţă de faptul că presa nu i-a dat dreptate când a susţinut că Preşedintele are dreptul să întrebe Serviciile dacă în Guvern e vreun ofiţer activ sau fost ofiţer:

"Nu au fost doi ziarişti care să spună preşedintele are dreptate şi legea îi dă dreptul la secret de stat. E inadmisibil să privească aşa lucrurile. Nimeni nu îmi dădea dreptate că eu care semnez decretul de numire am dreptul să ştiu CV-ul adevărat al premierului.",a declarat preşedintele, arătând, că, în schimb, a fost preluat articolul din Huffington Post din care ar reieşi implicarea Elenei Udrea în dosarul EADS.

Şeful statului şi-a expus din nou, cu ocazia interviului la Realitatea, şi nemulţumirea faţă de faptul că nu există un control suficient de bun asupra serviciilor, care au devenit extrem de puternice:

"Legea nouă pentru serviciile de informaţii stă în Parlament din 2006 şi nu vor parlamentarii să o ia în discuţie. Acea formă ar trebui revizuită acum, când am ajuns la nişte servicii extrem de puternice.", a declarat Băsescu, precizând că serviciile "au o forţă extraordinară şi trebuie să existe un grup credibil de oameni în parlament care să poată efectua controlul.

"Trebuie să avem garanţia că serviciile extrem de puternice şi curate ale României să fie supuse şi să aibă conştiinţa controlului parlamentar puternic.", a adăugat preşedintele.

Traian Băsescu a atins şi subiectul prezenţei în comisia de control a SRI a deputatului PSD Sebastian Ghiţă, prieten al premierului Ponta şi cel care controlează România TV, afirmând că acesta este "un piticuţ" în contextul actual:

"L-am atacat pe Ghiţă pentru prezenţa în comisia SRI de mult, mi se pare un piticuţ în această discuţie, e mare în altele dar nu aici. Aici vorbim de garanţia că nişte servicii extrem de puternice rămân doar nişte instrumente şi nu se implica în joc."

Şeful statului a reluat leit-motivul Meleşcanu, afirmând că, în viziunea sa, acesta nu a respectat legea şi a precizat că asocierea între Meleşcanu şi Ponta (vizând ascunderea faptului că Ponta ar fi fost ofiţer acoperit) precum şi apariţia în presă a fotografiilor înfăţişând-o pe Elena Udrea alături de procurorul şef DIICOT la Paris i-au zguduit încrederea în servicii:

"Eu recunosc că am avut o încredere totală în neimplicarea serviciilor în cei zece ani, iar faptul că au apărut cazul Meleşcanu în tandem cu premierul, această supraveghere la Paris, mi-au zdruncinat puţin încrederea că nu au tentaţii, şi atunci am tras semnalul de alarmă", a declarat Băsescu.

În atari circumstanţe, preşedintele a concluzionat că pentru politicienii români ar trebui să fie o prioritate asigurarea sistemului de control asupra serviciilor iar legea privind serviciile ar trebui revizuită, "mai ales acum când avem servicii foarte puternice."

"Nu mai pot să pun la punct şi sistemul de control dar trebuie să o facă politicienii români la începutului lui 2015, cu prioritate. Legea (privind serviciile de informaţii n.r.) ar trebui retrasă din Parlament şi ajustată.", a concluzionat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne