Traian Băsescu: România a obţinut la CE cea mai mare creştere procentuală a bugetului
alte articole
Aflat la Bruxelles, la finalul summit-ului Consiliului European, preşedintele Traian Băsescu a anunţat vineri că România a obţinut o creştere de 18% a bugetului pentru 2014-2020 faţă de perioada precedentă, fiind una dintre puţinele ţări cu creştere bugetară. Preşedintele a precizat că printre alte facilităţi se numără şi TVA eligibilă.
Referitor la sumele pe care le primeşte România din bugetul UE în 2014-2020 pe programe, preşedintele a precizat că, în total, este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.
Anterior, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy anunţase pe Twitter că s-a ajuns la consens pentru bugetul UE.
"Am realizat acordul. Consiliul European a convenit asupra bugetului financiar multianual pentru restul acestui deceniu. A meritat aşteptarea", a scris preşedintele Van Rompuy, pe contul său de Twitter.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu
- Legat de situaţia din Mali, preşedintele Franţei a făcut o informare despre evoluţiile de acolo. Operaţiunile militare se termină în următoarele 30 de zile, apoi forţele franceze şi forţele puse la dispoziţie de state africane se transformă în forţe de menţinere a păcii, moment din care statele membre UE sunt invitate să participe cu instructori.
- România a aprobat deplasarea în Mali a 10 militari, instructori şi ofiţeri de stat major, şi pune la dispoziţie cantităţi de materiale pentru armată, pe care România le avea în stoc.
- Pentru Siria, Consiliul constată lipsa de legitimitate a actualului preşedinte sirian.
- Despre buget: Cea mai importantă realitate e aceea că România a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului, fiind una din puţinele ţări care au creştere bugetară. Creşterea bugetului 2014-2020 faţă de 2007-2013 este de 18%.
- S-au obţinut pentru diverse sisteme de plăţi o serie de facilităţi de interes pentru România. Unele din ele au fost şi în propunerea iniţială a preşedintelui Van Rompuy, altele au fost îmbunătăţite prin negociere. Una din cele mai importante facilităţi e aceea că TVA-ul este eligibil. Cu cât România va avea un TVA mai mare, cu atât va aduce din banii europeni în bugetul de stat.
- Pe fondurile de coeziune, atât cele utilizate pentru proiecte pe scară mare, cât şi fondurile de coeziune utilizate de administraţiile locale, TVA-ul este deductibil. Ceea ce este o facilitate extraordinară pentru instituţiile locale şi centrale, dar şi pentru agenţii economici.
Evaluarea este că deductibilitatea TVA-ului aduce în bugetul de stat al României circa 2 miliarde de euro în tot exerciţiul 2007-2014. Cifrele sunt calculate de Ministerul de Finanţe.
- S-a finalizat şi negocierea pe rata de cofinanţare la fondurile de coeziune - cofinanţare 85% din partea UE.
- Prefinanţarea s-a acceptat a fi 3% din valoarea proiectelor pentru toate statele în general şi 4% pentru cele care în 2010 s-au aflat în acord de asistenţă cu UE şi FMI. România se încadrează la 4%.
- Cofinanţarea pentru dezvoltarea rurală - 25% finanţare autohtonă.
- Şi la coeziune, şi la dezvoltate rurală, pentru ţările care se vor afla în program de asistenţă cu UE şi FMI, se asigură un top-up de 10%.
- Un lucru extrem de important obţinut a fost flexibilitate la politica agricolă comună, adică posibilitatea să facem transfer între pilonul 1 - dezvoltare rurală şi 2 - plăţi directe până la 25% din cuantumul alocării.
- Pentru exerciţiul 2014-2020, banii trebuiesc cheltuiţi în 3 ani. Înseamnă că banii pot fi cheltuiţi până în 2023.
- Ştiu că în ţară s-a dat un mesaj de genul "România este nemulţumită". Venind la cifre, vreau să înţelegeţi corect unde s-a aflat România în procesul negocierilor început în noiembrie. Au trebuit armonizate dorinţele noastre cu voinţa contributorilor neţi care aşteptau rambursările din dezangajări.
- Pentru comparaţie, bugetul UE pentru 2007-2013 a fost de 994 de miliarde. Bugetul pentru 2014-2020 este de 960 de miliarde. E prima dată în istoria UE când bugetul scade. E o scădere importantă. În aceste condiţii, faptul că România reuşeşte o creştere cu 18% e un lucru bun, e cel mai mare procentaj de creştere din toate cele 27 de state.