Traian Băsescu i-a spus lui Timofti că poate da lecţii de română unor politicieni şi ziarişti din România

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus lui Nicolae Timofti că ar putea da lecţii de română unor politicieni şi ziarişti din România, în contextul discuţiilor privind denumirea limbii din Constituţia R. Moldova.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. (Mihut Savu / The Epoch Times)
Epoch Times România
03.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus lui Nicolae Timofti că acesta ar putea da lecţii de română unor politicieni şi ziarişti din România, în contextul discuţiilor privind denumirea limbii din Constituţia R. Moldova.

Întrebat dacă este oportună modificarea Constituţiei privind limba moldovenească, Nicolae Timofti a precizat că revizuirea Constituţiei nu intră în competenţa preşedintelui.

Traian Băsescu a răspuns că nu poate interveni în ”abordările interne constituţionale” ale R. Moldova, dar România poate schimba ”tarele” educaţiei din timpul URSS referitoare la limba vorbită dincolo de Prut.

”Ca şef de stat nu pot interveni în abordările interne constituţionale ale unui stat independent şi suveran, aşa cum noi recunoaştem R Moldova. În schimb, încercăm să diminuăm tarele educaţiei din timpul Uniunii Sovietice şi acest lucru legat de cum se numeşte limba vorbită în R. Moldova e o tară a acestei perioade. Din acest motiv, România a ridicat numărul de burse de la câteva sute la 5.000 (...) din acest motiv România a trimis cărţi, a tipărit cartea de istorie care să fie utilizată în R. Moldova la solicitarea Guvernului de la Chişinău, din acest motiv domnul preşedinte a primit cadou un milion de cărţi în română (...) încercăm să învăţăm generaţia tănără că vorbeşte aceeaşi limbă cu noi. Cu cât trec frontiera dintre România şi R. Moldova mai des cu atât şi cei care nu ştiu au surpriza să constate că vorbim aceeaşi limbă. Şi dacă mai ajung şi pe la mănăstirile Moldovei, din Bucovina, constată că au un numitor comun, Ştefan cel Mare, care are mormântul la noi şi mănăstiri şi pe o parte şi pe alta a Prutului”, a spus Traian Băsescu. Preşedintele a mai subliniat că acest lucru nu se poate face cu forţa.

”Însă lucrurile acestea nu se fac bruscând naţiuni. Dacă în momentul de faţă cetăţenii R. Moldova, în majoritatea lor, cred că vorbesc limba moldovenească, este imposibil pentru clasa politică să schimbe această realitate care aparţine majorităţii. Este însă obligaţia noastră, a României, să încercăm să conştientizăm comunitatea de limbă, de istorie, de soartă a românilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a punctat el.

Nicolae Timofti a precizat că important nu este ”cum se numeşte limba, da cum vorbim noi. Învăţăm să o vorbim corect şi dacă vom vorbi pe ambele maluri ale Prutului corect - şi ale Nistrului - atunci vom descoperi că vorbim aceeaşi limbă. Şi de aceea este inutil probabil să discutăm astăzi despre denumirea limbii, fiindcă avem mult de lucrat ca să învăţăm cetăţenii noştri să vorbească corect”.

”Domnule preşedinte, vă rog să mă scuzaţi că-mi permit o observaţie cu privire la modul cum se vorbeşte limba română. Aşa cum dumneavoastră vorbiţi limba română puteţi să daţi lecţii multor politicieni şi ziarişti din România cum să vorbească corect limba română”, a replicat Traian Băsescu.

”Eu consider că nu vorbesc la perfecţie limba română, dar...”, a răspuns Timofti.

”Vorbiţi mai bine decât destul de mulţi români”, a conchis preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor