România susţine accelerarea demersurilor Moldovei spre Uniunea Europeană
alte articole
Cu ocazia vizitei la Bucureşti a noului preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cei doi preşedinţi au avut discuţii legate de relaţia bilaterală dar şi de avansul Moldovei către Uniunea Europeană.
Astfel, Traian Băsescu a pomenit de accelerarea proiectelor deja existente care contribuie la legarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană prin intermediul României, ca ţară de frontieră pentru Republica Moldova.
Printre proiectele comune stabilite între cele două ţări, preşedintele României a amintit: gazoductul Iaşi-Ungheni, liniile de electrificare Fâlciu-Goteşti şi Suceava-Bălţi, montarea fibrei optice între Isaccea şi Chişinău, modernizarea căii ferate Iaşi-Ungheni-Chişinău, consolidarea podurilor peste Prut. „Extrem de important este că gazoductul care să interconecteze sistemul de gaze al României şi al Republicii Moldova este parţial finanţat de Uniunea Europeană, urmând ca cele două state să îşi aducă propria contribuţie în realizarea proiectului”, a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele României a amintit de două date semnificative pentru cele două ţări: la 27 martie se împlinesc 94 de ani de la Declaraţia de Unire a Basarabiei cu România şi la 16 mai, 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Rusia Ţaristă.
Cei doi preşedinţi au avut discuţii legate de confuzia creată în unele relaţii internaţionale cu privire la “minoritatea” moldovenească , concluzionând “că suntem două state independente şi suverane având locuitori români. Ne leagă istoria, limba, tradiţiile, bucuriile şi necazurile”, a spus Traian Băsescu.
Traian Băsescu a mai spus că statul moldovean va primi o o biserică de lemn maramureşeană care să fie amplasată în raionul Soroca şi 1 milion de cărţi în limba română vor fi donate guvernului Republicii Moldova.
Preşedintele Nicolae Timofti a mulţumit statului român pentru ajutorul nerambursabil de 100 milioane de euro acordate Moldovei.