Băsescu: R. Moldova nu este un tampon între UE şi Rusia
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a respins posibilitatea ca R. Moldova să fie o zonă tampon între Rusia şi UE, în timp ce omologul moldovean, Nicolae Timofti, a declarat că nu vede necesară prezenţa trupelor ruse în Transnistria.
”Aşezarea geografică a Republicii Moldova este sub anumite interese geopolitice a diferitor state şi a deferitelor grupări. Eu sunt de părere că noi o să reuşim, (...) ca trupele ruseşeti de pe teritoriul Republicii Moldova să fie retrase. E un punct clar în politica Republicii Moldova”, a declarat Timofti, întrebat dacă mizează pe o retragere a trupelor ruse din republica separatistă.
Timofti a precizat că a avut ”o discuţie deschisă” cu trimisul special al Kremlinului pentru Transnistria, care a apreciat că această problemă ”trebuie să fie rezolvată pe baza unor discuţii, tratative şi în baza relaţiilor bilaterale”.
”Eu sunt de părere că trebuie puse în aplicare mecanismele organelor internaţionale, există o hotărîre de retragere a trupelor din R Moldova, de la Istanbul, din 1999, şi eu sunt sigur că acest acord va fi realizat. Eu nu văd necesar ca pe teritoriul Republicii Moldova să se afle militari şi armată străină, fiindcă conflictul care a fost pornit în 1992 astăzi premisele şi motivele pentru a reîncepe nu există”, a mai supus preşedintele R. Moldova.
La rândul său, preşedintele român a negat posibilitatea ca R. Moldova să fie o zonă tampon, termen care este ”depăşit”.
”Nimeni nu are în vedere crearea unui tampon între NATO şi Federaţia Rusă sau UE şi Federaţia Rusă utilizând Moldova. Termenul este depăşit, având în vedere tehnologiile militare ale momentului. Cum vă imaginaţi că R. Moldova poate fi un tampon, pentru ce? Doar pentru că România are un număr de rachete pe teritoriul său? Nu. Când împreună cu partenerii noştri strategici pe linie de securitate, cu SUA, am stabilit instalarea elementelor scutului antirachetă pe teritoriul României, nimeni nu a luat în consideraţie că Federaţia Rusă ar putea fi un risc la adresa securităţii naţionalre a României sau a unor state membre NATO. Ceea ce avem în vedere din punct de vedere strategic e punerea în siguranţă a cetăţenilor din Europa de Sud-Est, nu numai a cetăţenilor români împotriva unor puteri militare emergente, care acum au vise de dezvoltare a armelor nuclare împotriva unor puteri care dezvoltă rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune care ar putea lovi teritoriul României sau sud-estul Europei”, a subliniat Traian Băsescu.
Şeful statul a apreciat că UE şi Rusia au aceleaşi interese, iar între ele nu pot avea loc conflicte, ci doar dispute economice.
”Şi noi şi Federaţia Rusă avem aceleaşi interese cu privire la siguranţa cetăţenilor noştri şi am convingerea că la Moscova se înţelege tot mai mult că nimeni nu are în vedere ca elementele scutului antirachetă de pe teritoriul României, elemente care vor deveni operaţionale în 2015, vor pune sub semnul întrebării securitatea Federaţiei Ruse. Uitaţi de Republica Moldova ca tampon, R Moldova poate deveni ceea ce e Romînia acum, un stat de frontieră al UE (...) Între Federaţie Rusă şi UE pot fi doar dispute economice, dar uitaţi de posibilitatea ca vreodată între UE şi F Rusă să fie conflicte militare (...) E nerealist să construiţi asemenea scenarii”, a răspuns Traian Băsescu, la întrebarea privind posibilitatea ca R. Moldova să fie o zonă tampon între NATO şi Rusia în contextul amplasării scutului american antirachetă în România.