România e interesată să contribuie la legarea Rep. Moldova de UE prin proiecte concrete

Traian Băsescu a declarat joi că România este interesată să contribuie cât mai mult la legarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană prin proiecte concrete, cum ar fi Gazoductul Iaşi-Ungheni sau modernizarea căii ferate Iaşi-Ungheni-Chişinău.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în cadrul întrevederii cu preşedintele României, Traian Băsescu, 3 mai 2012. (Mihut Savu / The Epoch Times)
Epoch Times România
03.05.2012

Traian Băsescu a declarat joi, cu ocazia vizitei oficiale întreprinse la Bucureşti de preşedintele Nicolae Timofti, că România este interesată să contribuie cât mai mult la legarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană prin proiecte concrete, cum ar fi Gazoductul Iaşi-Ungheni sau modernizarea căii ferate Iaşi-Ungheni-Chişinău.

Discuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi omologul moldovean, Nicolae Timofti, s-au axat pe chestiuni legate de relaţia bilaterală şi pe aspiraţiile Chişinăului de a deveni membru al UE.

Dincolo de aceste chestiuni, Băsescu a subliniat că nu putea să treacă peste două date semnificative la acest început de an 2012. ”La 27 martie s-au împlinit 94 de ani de la Declaraţia de unire a Basarabiei cu România şi pe 16 mai se vor împlini 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Rusia ţaristă. Dar acestea au fost doar menţionate ca elemente ale istoriei noastre”, a declarat preşedintele.

Şeful statului român a subliniat faptul că proiectele comune trebuie accelerate.

”Am avut discuţii cu privire la modul în care putem contribui la legarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană prin intermediul României, ca ţară de frontieră pentru Republica Moldova şi am decis împreună accelerarea dezvoltării proiectelor deja stabilite şi aş enumera gazoductul Iaşi-Ungheni, liniile de electrificare Fălciu, Goteşti şi Suceava Bălţi, montarea fibrei optice între Isaccea şi Chişinău, modernizarea căii ferate Iaşi-Ungheni-Chişinău, consolidarea podurilor peste Prut şi multe alte proiecte. Extrem de important este că gazoductul care să interconecteze sistemul de gaze al României şi al Republicii Moldova este parţial finanţat de Uniunea Europeană, urmând ca cele două state să îşi aducă propria contribuţie în realizarea proiectului”, a spus Băsescu.

La rândul său, Nicolae Timofti a precizat că priorităţile în relaţia bilaterală se anexează pe sectorul energetic, ”în mod deosebit proiectele de cuplare, de interconectare a reţelelor noastre energetice şi a reţelelor de transport gaze”.

Preşedintele R. Moldova i-a mulţumit lui Traian Băsescu pentru sprijinul acordat de România în cadrul negocierilor R. Moldovei cu Uniunea Europeană.

”Nu uităm că România a fost unul din coautorii ideii de formare a grupului informal de sprijin pentru acţiunea europeană, cunoscut drept "Prietenii Moldovei", atrăgând un număr impunător de state membre ale Uniunii Europene, acest grup fiind un suport valoros pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a subliniat liderul de la Chişinău.

Timofti a mai reamintit că România este un partener economic strategic pentru Republica Moldova, ”plasându-se pe locul doi în sensul exporturilor moldoveneşti şi pe locul trei în sensul importurilor în Republica Moldova. Am menţionat interesul statului meu pentru atragerea masivă a investiţiilor româneşti în economia Republicii Moldova, având astăzi o pondere de circa opt procente din totalul investiţiilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor