Traian Băsescu: Dacă nu suntem dispuşi la compromis, există riscul dezbinării, e mai bine să avem buget
alte articole
Preşedintele Băsescu a declarat marţi că ar prefera să se ajungă la un acord pe buget, altfel urmând să se meargă pe bugetul din 2013 şi a avertizat că există riscul dezbinării dacă participanţii la Consiliul European nu sunt dispuşi la un compromis.
Şeful statului a explicat faptul că mecanismul de formare a bugetului Uniunii este ”destul de complicat”, iar Tratatul fixează doar faptul că bugetul UE poate fi maxim 1,23 din PIB-ul Uniunii.
Propunerea Comisiei, ţinând cont de situaţia de criză economică, a fost o alocare de 1,08 din PIB, dar acea variantă ”nu mai este subiect de discuţie în momentul de faţă, datorită poziţiei donatorilor”, care au cerut reduceri începând de la 80 până la 200 de miliarde de euro. ”Având în vedere poziţia donatorilor, preşedintele Consiliului European, domnul Van Rompuy, a luat iniţiativa să pună statelor membre un buget pe masă plecând de la reducerea de 80 de miliarde. În momentul de faţă sunt donatori care îşi menţin punctul de vedere că reducerea bugetului trebuie să fie de o sută de miliarde şi alţii care spun că trebuie redus cu 200 de miliarde”, a spus Traian Băsescu, adăugând că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi-a asumat negocierea, în continuare, între statele membre, pentru a ajunge la o concluzie.
”Riscul să fim dezbinaţi este major dacă nu plecăm pe ideea că acolo, noi toţi trebuie să găsim un compromis. Aş mai face o observaţie. Toată Uniunea Europeană se află în criză economică şi ştiţi foarte bine că am intrat în recesiune. Singularizarea este marea eroare pe care o poate face un stat beneficiar. Să ştiţi că ar fi state donatoare care ar fi bucuroase să vadă un veto de la un stat beneficiar şi nerealizarea unei înţelegeri. Iar cei care spun că este bine să punem un veto, îi rog să îşi aducă aminte de aritmetica din clasele I-IV şi să facă socotelile, cât pierdem dacă punem un veto şi nu se ajunge la un compromis legat de buget”, a subliniat Traian Băsescu.
Preşedintele a amintit că o singură dată a dat dispoziţie să se utilizeze veto, în martie 2012. ”Am dat mandat şi aici este ministrul care l-a aplicat (n.r.- Cristian Diaconescu, pe atunci ministru de externe), dar nu l-am dus până la nivelul Consiliului European, pentru că în Consiliul Afaceri Generale era subiectul Serbia. O singură dată în opt ani - dar niciodată în Consiliul European, niciodată în Consiliul European. Şi n-aş spune că a fost cea mai plăcută experienţă. Vă poate povesti Cristi Diaconescu, când s-a văzut cu 26 de state sărindu-i în cap - era vorba de acel acord între Guvernul României şi Guvernul Serbiei cu privire la politica faţă de minorităţile româneşti din Serbia”, a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a punctat faptul că România se află în prezent în plin proces de negociere, de creare de alianţe.
Dacă plecăm cu ideea de veto, suntem în afara negocierilor, nu ne mai caută nimeni, a avertizat şeful statului. ”Vreau să ştiţi că lucrăm la această creare de alianţe, de consultare, de găsire de soluţii la nivelul Uniunii. Vreau să înţelegeţi foarte bine: interesul României este să negocieze. Repet: interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020. Dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm, suntem în afara negocierilor, vă rog să înţelegeţi. Dacă plecăm cu ideea de veto, suntem în afara negocierilor, nu ne mai caută nimeni şi vor vedea la urmă dacă ne asumăm veto-ul sau nu, pentru că nu numai noi avem nevoie de aliaţi, şi alţii au nevoie de noi în susţinerea punctelor de vedere, fie că vorbim de Politica Agricolă Comună, fie că vorbim de politica de coeziune a Uniune, fie că vorbim de TVA eligibil sau nu, fie că vorbim de cofinanţare 85% sau 75%, fie că vorbim de orice. Deci, nu numai noi avem nevoie de aliaţi, şi alţii au nevoie de aliaţi, iar România, ca a şaptea ţară, are capacitate de negociere, ca a şaptea ţară că mărime. Deci, personal, susţin că interesul României este să negocieze şi nu să plece de la Bucureşti cu ideea unui veto”, a spus Traian Băsescu, adăugând că ameninţarea dinainte de Consiliu arată ”incapacitatea de a-ţi forma alianţe în Consiliu, incapacitatea de negociere”.
”Or România nu a fost niciodată în această situaţie până acum, de când suntem în UE - şi sper nici să nu fie - în incapacitatea de a-şi susţine prin negocieri punctele de vedere şi să obţină măcar un compromis, pentru că toţi plecăm pe ideea de compromis. Sper că şi cei care astăzi susţin reducerea bugetului cu 200 de miliarde de euro au în atenţie că vor trebui să găsească un compromis, şi cei care susţin teza naţională şi nu cea europeană, că avem nevoie de un compromis, deci şi cei care susţin teza naţională înţeleg că la Bruxelles trebuie să găsim un compromis care să ne lase uniţi după acest Consiliu”, a mai spus şeful statului.
Traian Băsescu a subliniat faptul că merge la Bruxelles cu ideea ajungerii unei soluţii. ”Eu sunt adeptul găsirii unei soluţii şi cu acest gând plec: să avem un buget fie el şi un compromis, dar să obţinem un compromis şi Uniunea să aibă buget. Pentru că, eu vă spun acest lucru din punctul meu de vedere, gândiţi-vă cum gândeşte Marea Britanie, cum gândeşte Olanda, cum gândesc donatorii, cum gândeşte Suedia, deci donatorii văd lucrurile din cu totul alt unghi decât îl vedem noi, beneficiarii de finanţare, beneficiarii neţi. Dar, dar, dar având în vedere că la ora asta nimeni nu-i mulţumit cu propunerea făcută de preşedintele Van Rompuy, nu exclud posibilitatea să nu ajungem la un rezultat. Dar atâta timp cât nimeni nu va depune un veto, este şansa să reluăm discuţiile. Ne putem revedea, putem considera că mai avem de negociat, că mai avem de gândit, că mai avem de găsit soluţii. Deci, nu exclud posibilitatea să nu ajungem la o înţelegere, plecând de la această realitate, că nimeni nu este mulţumit: donatorii nu sunt mulţumiţi, consideră că dau bani prea mulţi în perioadă de criză, beneficiarii neţi nu-s mulţumiţi, considerând că e prea puţin pentru a se face acea reducere de decalaje între statele dezvoltate şi statele nou intrate în Uniunea Europeană”, a precizat preşedintele.