Traian Băsescu: Am auzit politicieni cerând UE să nu se amestece, le spun că drumul nu e la est, ci la vest
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu le-a spus marţi diplomaţilor români că ”România nu va merge înapoi sau, în orice caz, nu sub preşidenţia lui” şi a explicat că este foate important ca ţara noastră să colaboreze cu Uniunea Europeană, deoarece drumul ţării e spre vest, nu la est.
”România nu va merge înapoi sau, în orice caz, nu sub preşedinţia mea. Avem obligaţia să nu risipim sacrificii pe care românii le-au făcut. Sigur, uneori costă în voturi mersul înainte, dar de-asta suntem politicieni şi dvs., diplomaţi, să ne asumăm şi aceste costuri”, le-a spus preşedintele Băsescu diplomaţilor români.
”Ca premisă de nedecuplare, dacă vreţi, pentru că, ştiţi, am văzut destule reveniri la abordări din perioada comunismului şi parcă mi se pare că una poate fi foarte bine adaptată la situaţia noastră, cu o singură modificare, ştiţi că se tot dădea celebrul citat , pe noi UE are toată disponibilitatea să ne înveţe”, a spus preşedintele Băsescu. Şeful statului a adus în discuţie şi citatul precizând că ”avem, slavă Domnului, bani pentru asistenţă tehnică să absorbim fondurile europene şi nu vrem să îi cheltuim” şi a explicat că ”dacă nu vrei, nu te mai obligă nimeni, dacă nu vrei, te abandonăm”.
”Vă rog să mă credeţi că mi se pare extrem de realist acest principiu. România nu poate spune că nu a fost ajutată, nu poate spune că nu a fost învăţată, dar, dacă clasa ei politică nu vrea, UE o va abandona. Nimeni nu îşi mai poate permite să îi trateze pe banii lor pe cei care nu vor”, a subliniat Băsescu.
Preşedintele statului crede ”că este esenţial ca această clasă politică - bună, rea, ăştia suntem, politicienii - să aibă acea abordare politică care să dovedească că România vrea să meargă înainte, alături de aliaţii ei”. ”Nu avem drumuri înapoi şi drumul nostru nu este spre Est. Nici cultural, nici din punctul de vedere al interesului naţional. Sigur, spre Est avem toată amiciţia, dar toate interesele noastre sunt spre Vest. Şi acest lucru trebuie să îl aveţi în vedere, pentru că au fost în ultima vreme nişte declaraţii neinspirate, după părerea mea, care vizau chestiuni de gen naţionalist: nu vă amestecaţi în treburile noastre interne. Parcă auzeam poveştile cu neamestecul de dinainte de revoluţie”, a mai explicat el.
El a mai precizat că ”nu ştie cum îşi poate imagina cineva o Românie izolată, o Românie cu care nu vorbeşte nimeni, o Românie în care ambasadorii statelor se întrunesc separat şi discută situaţia României” şi consider că ”lucrurile acestea trebuie să le clarificăm foarte rapid şi să susţinem... revin la teza iniţială, instituţiile statului român au reacţionat corect şi au rămas în picioare”.
”Sunt suficient de consolidate pentru a apăra statul de drept. Nu perfecte. Încă avem de construit la ele, de consolidat şi mai ales de educat clasa politică şi, de ce nu, şi populaţia, că sunt instituţii care nu pot fi atinse de oamenii politici, de majorităţi, indiferent care sunt aceste majorităţi”, a susţinut Băsescu.
”Eu ştiu cât de mare şi, de multe ori, tăcută a fost bătălia cu fostul partid de guvernământ. Că nu se pot băga în numirea propriilor lor şefi de la Curţile de Apel, că nu se pot băga în numirea procurorului general şi a adjuncţilor, că nu se pot băga în numirea procurorului şef de la DNA, că nu se pot băga în a face propuneri, pe cine să pună SRI-ul şef la inspectoratul din judeţul X”, a mai spus el.
De asemenea, el a mai susţinut că ”a fost o bătălie pe care România a câştigat-o în faţa politicienilor şi rezultatul a fost că instituţiile au putut reacţiona fără complexe faţă de politicieni”, precizând că ”mai sunt zone guvernamentale care trebuie rezolvate şi asta noi nu putem ascunde”.