Băsescu, diplomaţilor: Nu invocaţi aderarea R. Moldova la NATO, e neutră, potrivit Constituţiei sale

Epoch Times România
04.09.2012

Preşedintele Băsesu le-a transmis diplomaţilor români că ţara noastră susţine Republica Moldova ”într-un proces de integrare în UE”, dar i-a rugat pe aceştia să nu transmită mesaje cu privire la aderarea acesteia la NATO deoarece ”Republica Moldova şi-a declarat neutralitatea prin Constituţie".

”În ceea ce priveşte politica de vecinătate, Republica Moldova rămâne o prioritate pentru noi în susţinerea pe care i-o acordăm în mod tradiţional pentru a intra într-un proces de integrare în UE. Vă pot spune că pentru UE Republica Moldova este povestea de succes a Parteneriatului Estic. Este cea mai reuşită cooperare între UE şi o ţară a Parteneriatului Estic, ceea ce ne încurajează în menţinerea poziţiei noastre legată de susţinerea fără rezerve a avansului către integrare în UE a Republicii Moldova”, a susţinut Băsescu la întâlnirea cu diplomaţii de la Palatul Cotroceni.

Acesta a precizat că ”a văzut unele declaraţii care vizau Republica Moldova în NATO” şi i-a rugat pe aceştia referitor la aceste declaraţii, ”chiar dacă vin de la înalţi demnitari ai statului roman”, să nu ”mergă pe această direcţie, pentru că Republica Moldova şi-a declarat neutralitatea prin propria ei Constituţie”, iar ”statul român are obligaţia să respecte Constituţia Republicii Moldova, chiar dacă, sigur, avem şi elemente care nu ne convin, aflând din această Constituţiei că limba oficială este limba moldovenească”.

”Dar, din punct de vedere al abordărilor strategice, România se limitează la a susţine integrarea Republicii Moldova în UE. Când la Chişinău se va lua altă decizie, legată şi de NATO, vom susţine şi acest proces. Dar deocamdată procesul pe care noi îl susţinem este cel pe care Chişinăul îl doreşte: integrarea în UE”, a mai precizat Băsescu.

Cât despre problema transnistreană, şeful statului le-a spus diplomaţilor români că ”rămânem consecvenţi poziţiei noastre şi nu dăm noi Chişinăului soluţii şi nici formatului 5+2 de negociere a problemei transnistrene”, explicându-şe că ”misiunea noastră, pe care ne-o asumăm fără rezerve, este aceea de a susţine poziţia Chişinăului”. ”Sigur că putem avea foarte multă fantezie legat de cum să fie rezolvată problema transnistreană. Putem avea şi fantezie, putem avea şi soluţii, dar nu suntem parte a procesului de negociere. Ceea ce noi putem face eficient este să punem la dispoziţia UE expertiza noastră cu privire la soluţionarea corectă a problemei transnistrene, pentru că UE ne reprezintă şi pe noi în negocierile legate de problema transnistreană”, a precizat şeful statului.

”De asemenea, aliaţilor noştri americani le-a pus şi le vom pune în continuare la dispoziţie expertiza noastră, dar ne abţinem de la a da Chişinăului soluţiile noastre. Ceea ce avem de făcut în mod onest este să susţinem poziţia Chişinăului în aceste negocieri, în organismele din care noi facem parte, iar Republica Moldova nu face parte”, a mai explicat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor