Băsescu: Trebuie păstrat obiectivul de aderare la euro în 2015

Epoch Times România
04.09.2012

Preşedintele Traian Băsescu spune că România trebuie să aibă ca prioritate îndeplinirea condiţiilor pentru intrarea în zona euro şi trebuie menţinut obiectivul de aderare în 2015.

”Aşa cum, la momentul potrivit, am reuşit să fim parte a Tratatului Fiscal, la fel România şi, cred eu, toate statele non-euro, trebuie să îşi găsească formula de a participa la acest proces de integrare, dacă vreţi, a sistemului bancar. Iar de aici rezultă o acţiune extrem de importantă pe care trebuie să o derulăm, şi anume să facem o prioritate din îndeplinirea condiţiilor de intrare în zona euro, pentru că, în mod cert, dacă vom şti să ne susţinem punctul de vedere chiar non-euro fiind, vom putea să fim parte a acordului care va viza supravegherea sistemului bancar, de autoritate bancară europeană şi de BCE, dar nu vom putea rezista într-o poziţie tranzitorie la nesfârşit, deci devine pentru noi o prioritate să îndeplinim condiţiile de a intra în zona euro”, a susţinut şeful statului la întâlnirea cu diplomaţii români de la Palatul Cotroceni.

El a mai precizat că ”acestea ar fi elemente, să spunem, pe termen lung, dar care se construiesc în termen scurt”, explicând că ”evoluţiile din interiorul UE au început să devină rapide” ca urmare, ”pe de o parte, a crizei economice şi, pe de altă parte, a crizei datoriilor externe”.

”Iar din acest punct de vedere trebuie să spunem că România are un avantaj formidabil: nu are datorii externe mari. Încă ne aflăm în criteriile cerute pentru intrare în zona euro din punctul de vedere al datoriei externe. Din punctul de vedere al deficitelor bugetare, începem să intrăm sub deficitul de 3%”, a spus Băsescu.

Cât despre stabilitatea monedei naţionale, acesta a subliniat că ”în afara unor explozii generate de ceea ce noi ne-am făcut singuri din punct de vedere politic”, aceasta ”este relativ stabilă şi o inflaţie de sub 3% chiar este previzibilă şi în acest an”, lucru care ”ne arată că avem premisele necesare intrării cât mai rapide în zona euro”.

”Sigur, nimeni nu a modificat obiectivul iniţial fixat: 2015. Vom vedea că nu depinde numai de noi. Dar, până una, alta, trebuie să menţinem acest obiectiv de a intra în zona euro în 2015”, a mai subliniat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor