Traian Băsescu a cerut reexaminarea la Senat a unei legi privind formarea profesională a adulţilor

Traian Băsescu a trimis, marţi, pentru reexaminare la Senat o lege privind formarea profesională a adulţilor. Preşedintele a precizat că aceasta intră în contradicţie cu Legea educaţiei naţionale şi introduce un regim mult mai blând de sancţionare a nerespectării standardelor de calitate în domeniu.
Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Liviu Şerbănescu
21.11.2012

Traian Băsescu a trimis, marţi, pentru reexaminare la Senat o lege privind formarea profesională a adulţilor. Preşedintele a precizat că aceasta intră în contradicţie cu Legea educaţiei naţionale şi introduce un regim mult mai blând de sancţionare a nerespectării standardelor de calitate în domeniu.

Un comunicat de presă transmis de Preşedinţie relevă că textul legislativ respectiv este Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor.

Prevederile Articolului I punctul 8, precum şi cele ale Articolului 1 punctul 24 ale legii transmise la promulgare sunt în contradicţie cu dispoziţiile articolului 340 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, se precizează în scrisoarea de reexaminare transmisă de şeful statului preşedintelui Senatului.

Preşedintele Băsescu a semnalat şi faptul că atribuţiile şi rolul Autorităţii Naţionale pentru Calificări trebuie întărite prin lege, însă legea transmisă spre promulgare nu numai că nu întăreşte rolul şi atribuţiile Autorităţii Naţionale pentru Calificări, dar prin conţinutul său anumite atribuţii ale acestei Autorităţi sunt eliminate şi instrumentele sale de coordonare a activităţii de autorizare sunt suprimate.

"În mod contradictoriu cu interesul general al activităţii de formare profesională, prezenta lege introduce un regim sancţionator pentru nerespectarea standardelor de calitate mult mai blând decât forma anterioară a actului normativ", se mai precizează în cererea de reexaminare.

Traian Băsescu a remarcat şi faptul că legea nu respectă decizia Curţii Constituţionale referitoare la faptul că textele legislative trebuie să fie formulate "clar, fluent şi inteligibil, fără dificultăţi sintactice şi pasaje obscure sau echivoce, iar forma şi estetica exprimării nu trebuie să prejudicieze stilul juridic, precizia şi claritatea dispoziţiilor".

"Or, legea transmisă spre promulgare este formulată, în ansamblul său, într-un mod ambiguu, neclar şi vag, conţinând contradicţii, omisiuni şi texte de natură a da naştere la interpretări şi abuzuri", a mai precizat preşedintele Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor