Ce prevede rezoluţia aprobată de Parlament. Care este misiunea lui Băsescu la CE
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu trebuie să apere interesul naţional şi să susţină, la reuniunea Consiliului European, propunerile lui José Manuel Barroso şi Martin Schulz, preşedinţii de la CE şi Parlamentul European. Acestea sunt principalele prevederi ale rezoluţiei adoptate marţi, de Parlament, cu 237 de voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi o abţinere. Decizia a fost luată în lipsa parlamentarilor PDL, care nu s-au prezentat la şedinţa de marţi la care premierul Ponta a ţinut un discurs despre interesele României.
"Traian Băsescu trebuie să apere ferm interesul României la Consiliu susţinând propunerile Comisiei Europene şi Parlamentului European şi îl asigurăm de întregul sprijin al majorităţii parlamentare în acest sens", se menţionează în rezoluţie.
Prevederile rezoluţiei
Redăm în continuare textul integral al rezoluţiei:
"Parlamentul României consideră că România trebuie să continue să promoveze obţinerea unor alocări importante pentru politica de coeziune şi pentru politica agricolă comună, în cadrul negocierilor pentru viitorul buget al UE 2014-2020.
Parlamentul României susţine propunerile formulate pentru viitorul exerciţiu bugetar al UE de către preşedintele Comisiei Europene José Manuel Durao Barroso, precum şi de preşedintele Parlamentului European Martin Schultz, care răspund obiectivelor urmărite de România în ceea ce priveşte politica de coeziune şi politica agricolă comună.
Parlamentul României consideră că preşedintele României trebuie să apere ferm şi fără echivoc interesul ţării noastre la Consiliul European susţinând propunerile venite dinspre Comisia Europeană şi Parlamentul European şi îl asigurăm de întregul sprijin al majorităţii parlamentare în acest sens.
Parlamentul României consideră că textul propus la acest moment de preşedintele Consiliului European nu reflectă obiectivele urmărite de către România.
Criteriile fundamentale pe care noul buget al UE trebuie să se construiască sunt solidaritatea, reducerea decalajelor economice şi creşetrea convergenţei între statele membre. Acestea sunt criterii care trebuie urmărite şi susţinute şi de România. Orice element care introduce o discriminare între statele membre nu trebuie acceptat.
Parlamentul consideră politica de coeziune şi politica agricolă comună drept elemente fundamentale ale proiectului european în acord cu valorile UE".
În ultimele zile au fost discuţii aprinse între preşedintele Traian Băsescu şi liderii USL pe tema reprezentării României la reuniunea CE, la care se va discuta bugetul multianual al UE pentru perioada 2014-2020. În timp ce Ponta a susţinut că România ar trebui să se folosească de dreptul de veto dacă nu se va renunţa la reducerile de fondurile, Băsescu a adoptat o poziţie mai moderată şi a precizat că va merge la negocieri. Şeful statului a criticat atitudinea radicală a reprezentanţilor USL, despre care a apreciat că nu este potrivită în contextul în care urmează să aibă loc negocieri. USL nu este de acord că România să primească fonduri reduse cu opt miliarde de euro, ceea ce ar însemna că fiecare român ar trebui să renunţe la 400 de euro.