Tragedie la Olimpiada de Şah din Norvegia: Doi jucători au murit

Doi jucători de şah au murit joi, 14 august, în ultima zi a Olimpiadei de şah din Norvegia. Kurt Meier, un membru al echipei Seychelles în vârstă de 67 ani, s-a simţit rău după-amiază în timpul unei partide de şah. Acesta a fost ulterior dus la spital, unde a murit câteva ore mai târziu. În aceeaşi zi a fost găsit mort, în camera sa de hotel, un jucător din Uzbekistan, a cărui identitate nu a fost încă dezvăluită.
(GOH CHAI HIN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
17.08.2014

Doi jucători de şah au murit joi, 14 august, în ultima zi a Olimpiadei de şah din Norvegia. Kurt Meier, membru al echipei Seychelles în vârstă de 67 ani, s-a simţit rău după-amiază în timpul unei partide de şah. Acesta a fost ulterior dus la spital, unde a murit după câteva ore. În aceeaşi zi a fost găsit mort, în camera sa de hotel, un jucător din Uzbekistan, a cărui identitate nu a fost încă dezvăluită.

Poliţia norvegiană a declarat că nu crede că cele două decese sunt suspecte. Purtătorul de cuvânt al turneului, Jarle Heitmann, a declarat: "Noi credem că aceste decese sunt un eveniment tragic, dar din cauze naturale: se poate întâmpla asta atunci când atât de mulţi oamenii sunt împreună pentru o lungă perioadă de timp".

Cazul lui Kurt Meier nu este singurul caz în care un jucător de şah moare în timpul unei competiţii. În anul 2000, Vladimir Bagirov, un cunoscut jucător leton şi scriitor de cărţi despre şah, în vârstă de 64 de ani, şi-a pierdut viaţa în timpul unui turneu în Finlanda.

Unul dintre cei mai faimoşi jucători australieni, Ian Rogers, s-a retras în 2007 la vârstă de 47 de ani, deoarece unii medici i-au explicat că stresul generat de turneele la care a participat i-ar fi putut dăuna sănătăţii.

Tarjei J Svensen, un reporter de la Chess 24, a relatat pentru The Guardian că turneul are o anumită reputaţie deoarece se bea mult, "mai ales în noaptea dinaintea celor două zile de odihnă".

Prima ediţie a Olimpiadei de şah a avut loc în anul 1924, iar din 1950 tunerul se organizează o dată la doi ani. Competiţia are loc în echipe, iar medaliile sunt acordate pe baza punctelor din clasamentul general, după ce fiecare echipă a jucat 11 runde.

În această ediţie a Jocurilor Olimpice - care a avut loc între 1 şi 14 august - au participat aproximativ 1.800 de jucători din 174 de ţări: turneul "open" a fost câştigat de către China, în timp ce turneul feminin a fost câştigat de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor