Traficul cu femei şi fete destinate exploatării sexuale cunoaşte un boom în Europa

Traficul de fiinţe umane este în plină expansiune în Europa, a declarat joi Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară (Eurojust) cu sediul la Haga. Cu toate acestea, numărul de dosare împotriva traficanţilor este foarte disproporţionat în raport cu numărul de victime raportate, se arată într-o analiză a EUobserver.
(photos.com)
Epoch Times România
27.04.2012

Traficul de fiinţe umane este în plină expansiune în Europa, a declarat joi Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară (Eurojust) cu sediul la Haga. Cu toate acestea, numărul de dosare împotriva traficanţilor este foarte disproporţionat în raport cu numărul de victime raportate, se arată într-o analiză a EUobserver.

''Ceva nu este în regulă, nu sunt aduşi în fata justiţiei suficient de mulţi traficanţi. Un lucru este sigur, faptul că este o afacere în plină expansiune', a declarat preşedintele Eurojust, Michele Coninsx.

Eurojust, care se coordonează cu autorităţile judiciare naţionale privind infracţiunile transfrontaliere grave, are drept obiectiv să determine statele membre să-i prezinte mai multe astfel de cazuri.

În pofida numerelor alarmante, Eurojust a avut 74 de cazuri înregistrate în 2009, de la numai 19 în 2004. Cu toate acestea, ONU estimează că la nivel global, traficul de fiinţe umane se cifrează la 32 miliarde de euro anual. În Europa, cifrele profitului total sunt vagi, dar unii oficiali spun că această creştere a traficului de persoane este incontestabil legată de profitul masiv pe care îl aduce.

Potrivit EUobserver, un indicator este creşterea bruscă a traficului după aderarea Bulgariei şi României la UE în 2007. Grupări ale criminalităţii organizate din Europa - din Olanda, de exemplu - au folosit ocazia pentru a atrage fete sărace din aceste ţări, cu promisiuni de muncă.

Procurorul public naţional olandez care răspunde de traficul de fiinţe umane, spune că Ungaria, România, Bulgaria şi Nigeria sunt acum principalele ţări-sursă pentru Olanda. Majoritatea tinerelor unguroaice traficate ajung să lucreze ca sclave sexuale şi prostituate. Altele sunt exploatate ca lucrătoare sau menajere.

Până la 300 de prostituate lucrează în cartierul roşu din Amsterdam. 'Aceste femei sunt mai mult sau mai puţin victime', a spus procurorul, explicând că unele se oferă să lucreze sperând să plece după câteva luni. Atunci când încearcă să o facă sunt forţate să rămână.

Femeile care au venit la el susţin că li se cere să câştige cel puţin 1.000 de euro pe noapte. La suma de 50 de euro de client aceasta înseamnă aproximativ 20 de clienţi pe noapte.

Banii sunt trimişi apoi în bănci din România, Bulgaria sau Nigeria, potrivit EUobserver. Urmărirea banilor de-a lungul sistemului bancar fragmentat din Nigeria este de notorietate dificilă, ceea ce face şi mai puţin probabil ca autorităţile să poată localiza şi aresta infractorii direct la sursă.

Într-un alt caz, un grup de crimă organizată care operează în Franţa şi Italia a traficat 100 de bulgăroaice pentru exploatare sexuală. Profiturile au fost de aproximativ 10 milioane de euro într-o perioadă de patru ani. Autorităţile au rupt cercul, dar un suspect a continuat mai târziu afacerea folosind un fax şi un telefon mobil din interiorul închisorii.

'Vorbim despre persoane reale din Europa de astăzi, care sunt ţinute în condiţii de sclavie. Şi avem mult mai multe victime în Europa', a declarat Myria Vassiliadou, coordonator la nivelul UE pentru combaterea traficului de persoane. 'Traficul de fiinţe umane este un gen în natură şi ar trebui să fie judecat ca atare', a adăugat ea.

Un aviz din 2010 al grupului de experţi al Comisiei Europene privind traficul de fiinţe umane a constatat că unele state membre nu investighează aceste cazuri, deoarece alte infracţiuni sunt mai uşoare, mai puţin costisitoare şi mai practice de urmărit penal.

În 2010, niciun stat membru nu a furnizat statistici privind numărul de cazuri şi urmăriri penale care implică trafic de fiinţe umane, afirmă Eurojust. De aceea, unitatea presează statele membre pentru a le obliga să raporteze şi să monitorizeze mai bine traficul de fiinţe umane.

'Există deja obligaţia pentru terorism şi vrem ca acest lucru să se aplice şi traficului de fiinţe umane', a declarat pentru EUobserver, James Thuy, purtătorul de cuvânt al Eurojust.

Eurojust, Consiliul Europei şi Comisia Europeană propun o strategie reînnoită împotriva traficului de fiinţe umane, care are scopul de a detecta, îngheţa şi confisca bunurile criminalităţii. Aproximativ 70 de autorităţi naţionale judiciare de aplicare a legii care combat traficul de fiinţe umane pe teritoriul UE, se află la sediul Eurojust, joi şi vineri, pentru a ajuta la definirea unei astfel de strategii.

'Oamenii fac trafic deoarece în primul rând nu au niciun respect faţă de fiinţa umană iar în al doilea rând din cauza banilor', a declarat Nicolas Le Coz, preşedintele Grupului de experţi privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane (GRETA), de la Consiliul Europei.

Statele membre au termen până la 6 aprilie 2013 pentru a transpune directiva 2011 a Comisiei Europene privind traficul de fiinţe umane.

Totodată, Eurostat intenţionează să scoată o publicaţie privind traficul de fiinţe umane în toate statele membre, aproximativ în luna octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor