Tradeville: Apple, Bank of America, Intel, Coca-Cola şi Visa au avut marje nete de profit pozitive

Epoch Times România
17.04.2012

Acţiunile Apple, Bank of America, Intel , Coca-Cola si Visa, ce vor intra miercuri la tranzacţionare pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti, au cunoscut o evoluţie în creştere de la începutul anului, pe fondul unor marje nete de profit pozitive, arată o analiză a Tradeville.

Echipa de analiza a Tradeville, societate ce va activa ca market maker al celor cinci acţiuni, a realizat o analiza a companiilor.

Astfel, titlurile Coca-Cola par a fi subevaluate în comparaţie cu media segmentului de sector relevant (Pepsico Inc. şi Dr. Pepper Snapple Group ), având în vedere multiplii de preţ calculaţi de către analiştii Tradeville.

"Coca-Cola se distinge prin indicatorii de profitabilitate, marja comercială netă şi rentabilitatea activelor, în timp ce ROE este cu 10% mai scăzut faţă de media celorlate două companii, în special din cauza gradului mai mic de îndatorare”, precizează analistul Tradeville, Bogdan Gherghe.

Din 1920 şi până în prezent, compania a distribuit dividende către acţionarii săi. În ultimii cinci ani, ritmul mediu de creştere a dividendului a fost de 7%, în timp ce anul trecut, randamentul brut anualizat a fost de 2.87%. Dividendul aprobat pentru acest an este de 0,51 USD pe trimestru, primul dividend fiind plătit pe 1 aprilie acţionarilor înregistraţi în 15 martie.

Acţiunile Coca-Cola sunt listate la NYSE, făcând parte din indicii Dow Jones, S&P 500 şi Rusell 1000, iar cel mai semnificativ acţionar al companiei este Berkshire Hathaway, fondul administrat de Warren Buffet.

Acţiunile Visa prezintă un potenţial de creştere important prin prismă migrării către moneda electronică. „Visa nu este o acţiune ieftină tocmai pentru că prezintă un potenţial de creştere important prin prisma migrării către moneda electonica, aşa-numita monedă a viitorului”, consideră Ovidiu Dumitrescu, analist Tradeville.

Marja netă de profit înregistrată de Visă este de 43%. Visa Inc. operează cea mai mare reţea de plăţi electronice retail din lume, cu o cotă din piaţă globală de circa 63% (în 2010, conform Nilson Report) şi intermediind tranzacţii în valoare de 5,900 miliarde de USD între 1 octombrie 2010 şi 30 septembrie 2011.

Titlul Bank of America Corp (BAC) are o volatilitate mare a preţului, reflectată şi de valoarea ridicată a coeficientului beta (2.03), ceea ce poate stârni interesul celor cu apetit de risc foarte ridicat. Rezultatul net de 84 milioane USD s-a realizat pe fondul vânzării de active în T4 2011, inclusiv participaţia deţinută la China Construction Bank Corp, cu preţul alunecării pe locul secund în topul băncilor americane după active.

Potrivit Tradeville, procesul de fungibilizare din domeniul IT face din anvergura Intel (INL) un atu deosebit în lupta cu concurenţii săi, motiv în plus pentru a investi în acţiunile acestei companii, acesta nefiind singurul motiv pentru care acţiunile gigantului american sunt demne de atenţia investitorilor.

"Prin prisma randamentului dividendului, a ratelor de rentabilitate, a multiplilor şi a rentabilităţii aşteptate pe unitatea de risc (rata Sharpe), Intel este în linii mari superioară competitorilor săi - Texas Instruments Inc. (TXN), Broadcom Corp. (BRCM) şi Altera Corp. (ALTR). Deşi dinamica afacerii, lichiditatea şi gradul de îndatorare nu par să o avantajeze, performanţele prezentate mai sus fac din Intel o companie demnă de atenţia investitorilor”, consideră analistul Tradeville, Ovidiu Dumitrescu

Performanţele financiare ale Apple (AAPL) fac compania demnă de atenţia investitorilor, potrivit raportului Tradeville.

„Prin prisma lichidităţii, a gradului de îndatorare, a dinamicii afacerii şi a ratelor de rentabilitate, AAPL este superioară competitorilor săi-Hewlett-Packard Co., EMC Corp. şi Dell Inc. Deşi politica de dividend, rata Sharpe şi multiplii din tabelul mai jos nu sugerează o subevaluare, performanţele prezentate mai sus o fac demnă de atenţia investitorilor. În opinia noastră, investiţia în AAPL se rezumă la încrederea în capacitatea Apple de a-şi creşte, în continuare, vanzarile”, se arată în raportul realizat de Departamentul de analiză al Tradeville.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) începe de miercuri, 18 aprilie 2012, tranzacţionarea acţiunilor a cinci companii americane pe sistemul alternativ de tranzacţionare ATS al BVB, secţiunea Internaţională.

Cele cinci companii sunt Apple Inc, Bank of America Corporation, Intel Corporation, The Coca-Cola Company şi Visa Inc.

BVB precizează că blocul de tranzacţionare este 1 acţiune, iar variaţia maximă de preţ este de +(-25% faţă de preţul de referinţă (preţul medu al şedinţei precedente).

Pentru prima şedinţă de tranzacţionare, preţurile de referinţă ale acţiunilor americane vor fi comunicate de market maker-ul acţiunilor, respectiv SSIF Tradeville.

Acţiunile americane vor fi disponibile la tranzacţionare la BVB după următorul orar: 16: 30 – 16: 35 - PreDeschidere, 16: 35 - Deschidere, 16: 35 - 18: 25 -Tranzacţionare continuă, 18: 25 – 18: 30 PreÎnchidere şi 18: 30- Închisă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor