Popcornul: De ce mananca oamenii mai mult decat trebuie
De ce mananca oamenii mai mult decat ar trebui? Sustineti ca ati auzit toate motivele? Dar pun pariu ca va inselati. De ce? Pentru ca studiile si rapoartele de genul asta sunt scrise de experti de marketing, nu de medici.
Cine cunoaste trucurile poate scapa de oaspetii nedoriti si poate chiar pacali un barman cu experienta.
Brian Wansink, profesor de marketing la Universitatea Cornell din Ithaca, NY, conduce Food and Brand Lab. El intreaba oamenii, "Cand a fost ultima data cand ati mancat pana la punctul in care va parut rau?" El continua cu "De ce ati facut asta?"
Raspunsurile primite in mod obisnuit: "A fost o zi grea", "am fost deprimat", sau din alte motive. Dar majoritatea oamenilor raspund ca le era foame si ca mancarea arata bine.
Wansink a decis sa afle ce se intampla daca persoanei nu ii este foame, iar mancarea este rea. Intr-un experiment, cercetatorii au dat popcorn gratuit la cinema, celor care tocmai cinasera cu 20 de minute inainte.
Floricelele de porumb erau vechi de cinci zile si aveau gust de polistiren. Popcornul a fost distribuit in cutii mijlocii sau mari. Studiul a descoperit ca inclusiv oamenii care nu erau flamanzi si care au primit alimente proaste, au mancat 34 % mai mult popcorn din punga mai mare, fata de cei care au primit pungi medii.
Mai multi factori externi ne fac sa mancam prea mult. Am putea crede ca suntem inteligenti si putem folosi creierul pentru a depasi astfel de factori, dar chiar si oamenii inteligenti rateaza testul din cauza a ceea ce Wansink numeste "lacomie" si "capcana inteligentei."
Wansink a facut un test cu elevi. Le-a tinut lectii elevilor foarte motivati si inteligenti despre supra-alimentare, despre factorii sai si in special despre containerele mari in care se distribuie mancarea. Le-a aratat inclusiv prelegeri video despre cum sa evite aceasta capcana. Apoi a venit vacanta si elevii au plecat pe timpul verii.
Dupa ce s-au intors, i-a invitat la o petrecere Super Bowl la un bar sportiv. Intr-o camera se aflau boluri enorme cu Chex Mix, iar intr-o alta camera identica boluri putin mai mici de Chex Mix. Wansink a descoperit ca cei care au consumat dintr-un castron mai mare au consumat cu 53 la suta mai multa mancare. Toate prelegerile anterioare au fost fara efect, chiar daca li s-a dat chiar aceeasi mancare ca in materialul video prezentat cu un an in urma.
Doriti sa primiti mai mult Scotch pentru aceeasi suma de bani de la un barman? Este destul de usor. Wansink le-a spus barmanilor cu sase ani de experienta sa puna aceeasi cantitate de alcool in pahare mici si largi si apoi sa puna alte doze in pahare inalte si subtiri. Dar chiar si cu experienta lor, au turnat cu 20 la suta mai mult alcool in pahare mici si largi.
De ce se intampla acest lucru? Wansink spune ca oamenii inteligenti cred ca sunt mai destepti decat vasul de sticla, chiar daca sunt absolventi de la Harvard.
Deci, detii un restaurant italian si vrei sa vinzi mai multe paste? Doar schimba numele din "paste italiene" in "paste suculente Toscana." Studiile arata ca acest lucru creste vanzarile cu 27 la suta. Patronii, de asemenea, evalueaza restaurantul mai bine si bucatarul este considerat mai competent. Puteti obtine aceeasi crestere prin schimbarea "tortului de ciocolata" in Prajitura Padurea Neagra Belgia." Denumirile te pot face sa mananci mai mult.
La fel pot si asteptarile. Daca aveti oaspetii care va beau prea mult vin bun si doriti sa scapati de ei, incercati acest experiment.
Wansink a cumparat sticle ieftine de Cabernet de 2$ si le-a dezlipit etichetele. El le-a inlocuit cu etichete din California si Dakota de Nord. (Dakota de Nord chiar nu produce vin!). Le-a prezentat la un restaurant.
Cei care au baut vin din "California", l-au evaluat mai bine si au mai cerut. Vinul din "Dakota de Nord" a suparat pe mai toata lumea. Participantii la studiu nu au evaluat mancarea ca buna, au plecat mai devreme si nu au facut nici o rezervare pentru viitor.
Deci ce functioneaza pentru a lupta impotriva obezitatii? Wansink recomanda folosirea de vase mai mici, mai degraba decat a crede ca educatia face o diferenta. Asigurati-va ca primul lucru pe care il vedeti pe masa este mancarea cea mai sanatoasa. Si acopereti usita de la congelator unde tineti inghetata cu hartie de impachetat pentru a reduce nevoia de a manca inghetata.
Daca ati cumparat vrac, impartiti in pachete mici pentru a reduce cantitatea pe care o mancati. Saptezeci la suta dintre oameni mananca mai putine bomboane atunci cand sunt cumparate in pachete mici.
Abia astept sa cer barmanului sa imi puna bautura intr-un pahar mic si larg.
Dr. Gifford-Jones este un jurnalist medical cu un cabinet medical privat in Toronto. Site-ul sau este DocGiff.com.