Gustul secret al Vancouverului: Delicatese tradiţionale transilvănene
Fără lipsă de respect, dar cu siguranţă că ultimul lucru la care te gândeşti când spui Transilvania este mâncarea. Îţi vin în minte poate mai curând vampiri, castele sumbre sau chiar gălăgioasele nunţi ţigăneşti, dacă te uiţi prea mult la reality-show-uri. Tocmai de aceea, este surprinzător să constaţi că Transilvania, inima istorică şi provincie centrală a României, nu înseamnă doar filme cu Dracula, ci este şi sursa unor desfătări culinare din care multe sunt legate de influenţele ungare din România - scrie în ediţia de miercuri cotidianul canadian Vancouver Sun.
Este valabil mai ales pentru dulciuri, acelea făcute cu mult unt şi zahăr şi punând la lucru secretele coptului după metodele de altădată - aşa cum este kurtos-kalacs-ul.
Numele de prăjitură-horn, în traducere mot-a-mot, reflectă felul în care se coace. Cu secole în urmă, fâşiile subţiri de aluat de pâine erau înfăşurate pe un corn de antilopă şi coapte deasupra unui foc.
Astăzi, Alexandru şi soţia sa Narcisa Stoian pregătesc kurtos kalacs aproape la fel, doar că în locul cornului folosesc o rolă care se roteşte deasupra unui grătar electric, într-un colţ al micuţei lor patiserii din suburbia West End a Vancouverului, Tradiţii transilvănene (Transylvanian Traditions).
Stoianii s-au cunoscut în Transilvania, dar au hotărât să caute noi oportunităţi în Vancouver. El a venit în Canada în 1992, iar ea în 2004, iar patiseria au deschis-o în 2008. În timp ce el strânge banii, ea face prăjiturile după metodele tradiţionale de acasă: savarină - una din preferatele clienţilor -, o prăjitură ameţitoare cu rom şi, fireşte, specialitatea casei, kurtos kalacs.
Aromat cu lămâie şi eventual cu scorţişoară, această adevărată delicatesă va satisface o adunare de amatori de dulciuri, cu 4.99 dolari.
Încă un secret: mergeţi la prânz la patiserie şi luaţi un kurtos kalacs fierbinte de pe grătar. Alături de o cafea proaspătă, va redefini conceptul de relaxare - conchide autorul cronicii.