Toader, învins în instanţă. "Justiţia spulberă aura de somitate pe care şi-o arogase ad-hoc ministrul"

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a câştigat unul dintre procesele intentate Ministerului Justiţiei cu scopul de a-l obliga să supună dezbaterii publice controversatul proiect de modificare a legilor Justiţiei, versiunea "Tudorel Toader".
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
16.11.2017

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a dat în judecată Ministerul Justiţiei pentru a-l obliga să supună consultării/dezbaterii publice controversatul proiect de modificare a legilor Justiţiei, iar acum anunţă că a câştigat, în primă instanţă, unul dintre aceste procese, respectiv acţiunea de ordonanţă preşedinţială, reiese dintr-un comunicat de presă remis joi de organizaţie.

"Curtea de Apel Braşov a admis în parte acţiunea de ordonanţă preşedinţială introdusă de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor în contradictoriu cu Ministerul Justiţiei şi, în consecinţă, a "Obligat pârâtul Ministerul Justiţiei să nu trimită la Guvern proiectul de act normativ, (...) în forma prezentată în data de 23 august 2017, (...) înainte de a supune acest proiect procedurilor de consultare/dezbatere publică prevăzute de Legea nr. 52/2003". Prin această Decizie (nedefinitivă dar executorie de drept fără somaţie şi fără trecerea unui termen.), instanţele judecătoreşti confirmă, cel puţin în aparenţă, ceea ce am susţinut permanent (...) şi anume faptul că Ministerul Justiţiei şi implicit Tudorel Toader au încălcat Legea privind transparenţa decizională eludând obligaţia de a supune consultării/dezbaterii publice proiectul", a transmis Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.

Potrivit organizaţiei, decizia Curţii de Apel Braşov este o primă lovitură prin care Justiţia din România spulberă aura de somitate juridică pe care şi-o arogase ad-hoc ministrul Toader, făcând paradă cu titlurile şi funcţiile domniei sale, dând aproape săptămânal, lecţii de drept CSM-ului, Parchetului General, Preşedintelui Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie, Preşedintelui României, magistraţilor sau societăţii civile şi emiţând comunicate sforăitoare despre "loialitatea constituţională", despre respectarea unor principii constituţionale solemne şi sacrosante (evident, de către oricine altcineva, în afara domniei sale).

"Mai grav decât atât, Decizia Curţii de Apel Braşov consacră ceea ce judecata de bun simţ a oricărui cetăţean a putut semnala şi anume, vicierea originară a proiectului de modificare a legilor justiţiei, proiect care, dincolo de carenţele de fond (criticate de toată lumea), se caracterizează printr-o lipsă absolută de legitimitate cauzată de excluderea totală a societăţii civile din procesul de consultare/dezbatere/elaborare", a subliniat Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.

Reamintim că organizaţia a dat în judecată Ministerul Justiţiei pentru a-l obliga să supună consultării/dezbaterii publice, controversatul proiect de modificare al legilor Justiţiei, versiunea "Tudorel Toader" (mai precis, proiectul de lege în forma trimisă la Consiliul Superior al Magistraturii spre avizare, prin adresa Ministerului Justiţiei cu nr. 88929/2017 din 30.08.2017).

Cele două cereri de chemare în judecată, respectiv acţiunea de fond şi cererea de ordonanţă preşedinţială au fost introduse la Curtea de Apel Braşov, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, la data de 25 septembrie.

"Demersul nostru juridic a fost determinat de conduita flagrant abuzivă a Ministrului Justiţiei care a refuzat fără niciun motiv să supună consultării/dezbaterii publice un proiect normativ conţinând numeroase propuneri de o noutate absolută şi cu un impact major asupra funcţionării justiţiei, sub pretextul implicit şi aberant că acest proiect ar fi fost supus unei ample consultări publice în octombrie 2016, pe vremea ministrului Raluca Prună, când respectivul proiect conţinea cu totul alte propuneri avansate de Ministerul Justiţiei)", a explicat Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor