Ucraina a distrus o parte dintr-un convoi de autovehicule blindate ale armatei ruse

Soldat într-un autovehicul blindat.
Soldat într-un autovehicul blindat. (Euromaidanpress.)

Kievul a anunţat, vineri, că armata sa a atacat şi a distrus parţial convoiul de blindate al armatei ruse care a intrat joi noaptea pe teritoriul ucrainean, a relatat Reuters.

Forţele ucrainene au întâlnit coloana de autovehicule blindate ruse care a trecut în timpul nopţii prin secţiunea teritoriului de graniţă ocupată de rebeli, a declarat purtătorul de cuvânt Andrii Lisenko.

Soldaţii ucraineni continuă să fie atacaţi de obuze, inclusiv de salvele trase din Rusia, a adăugat Lisenko. La rândul său, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a confirmat incidentul: "O mare parte a convoiului a fost distrusă de artileria ucraineană".

În urma intervenţiei militare ruse de joi noapte, care s-a desfăşurat în timp ce convoiul ”umanitar” se afla foarte aproape de graniţa ruso-ucraineană, Poroşenko a purtat o discuţie telefonică despre situaţie cu premierul Marii Britanii, David Cameron.

Autovehiculele blindate erau colorate în alb pentru a da impresia că este vorba despre o misiune de păstrare a păcii, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Leonid Matyukhin.

Joi, la ora locală 22:00, aproximativ 23 de autovehicule blindate, camioane cu benzină şi alte autovehicule militare ruse au trecut graniţa în Ucraina printr-un punct de frontieră din apropiere de Doneţk. Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevičius, a informat că au fost introduse 70 de piese de echipament militar rus în Ucraina, joi noapte.

Reacţia Kremlinului

"Ministerul rus de Externe denunţă intensificarea brutală a operaţiunilor militare ucrainene în această regiune; operaţiunile au scopul de a bloca traseul convenit cu Kievul pentru trecerea convoiului umanitar rus", reiese dintr-un comunicat oficial.