Ţiţeiul cade sub 30 USD per baril

. (FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)
A.P.
17.03.2020

Preţul petrolului a scăzut sub 30 USD/un baril luni, după ce pandemia de virus Wuhan a avut o evoluţie masivă în weekend, exacerbând temerile că blocajele guvernamentale de stăvilire a răspândirii bolii vor provoca o recesiune globală.

Compania saudită Aramco a reiterat planurile de creştere a producţiei la niveluri record pentru a-şi spori cota de piaţă. Principalii producători mondiali de petrol Arabia Saudită şi Rusia au început un război al preţurilor vinerea trecută după ce au eşuat să cadă de acord asupra unui plan de limitare a producţiei, pe fondul deteriorării cererilor, cauzate de pandemia de virus Wuhan.

Următoarea creştere a producţiei din Arabia Saudită şi alte ţări ar putea duce la cel mai mare surplus de ţiţei din istorie, a declarat furnizorul global de informaţii IHS Markit.

Ţiţeiul Brent s-a stabilizat la 30,05 USD. Valoarea de referinţă internaţională a scăzut cu 29,52 USD barilul, cea mai mică cotaţie din ianuarie 2016.

Ţiţeiul WTI a scăzut cu 3,03 USD, sau 9,6%, până la 28,70 USD baril.

Aramco a programat o creştere a producţiei de petrol în luna mai, a declarat directorul Amin Nasser, semnalând că firma producătoare de petrol este pregătită de preţuri mici pentru o perioadă.

Focarul de coronavirus, care a infectat cel puţin 174.000 de oameni şi a ucis în jur de 6.700, a făcut deja ca preţul petrolului să scadă cu 50% în acest an.

O reuniune tehnică OPEC şi non-OPEC programată pentru miercuri la Viena a fost anulată, deoarece încercările de mediere între Arabia Saudită şi Rusia au eşuat, potrivit unor surse consultate de Reuters.

Băncile centrale au acţionat la nivel mondial în weekend pentru a încerca să anuleze căderea economică datorată pandemiei, însă măsurile au făcut puţin pentru consolidarea pieţelor bursiere aflate în cădere liberă, deoarece investitorii anticipează o contracţie accentuată a cererii în săptămânile următoare.

Duminică, Federal Reserve şi-a micşorat rata-cheie la aproape zero, declanşând o reducere neprogramată de către Bank Reserve din Noua Zeelandă la un nivel record, când pieţele din Asia s-au deschis pentru tranzacţionare luni.

Numeroase companii petroliere americane au redus rapid cheltuielile, analiştii anticipând consolidarea sau restructurarea multor producători. Producţia de ţiţei din SUA a crescut în ultimii ani până la aproape 13 milioane bpd, SUA situându-se în capul listei ca cel mai mare producător din lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor