Tiraspolul doreşte pedepsirea cu închisoare a celor care vor îndrăzni să critice regimul

Sovietul Suprem de la Tiraspol (The Epoch Times Romania)
Tatiana Chiriac
22.02.2022

La mijlocul lunii februarie 2022, pretinsul procuror general al nerecunoscutei regiuni transnistrene a lansat o iniţiativă legislativă privind sancţionarea penală a persoanelor care se vor plânge instanţelor constituţionale de la Chişinău sau la CEDO privind încălcarea drepturilor omului, săvârşite de către exponenţii regimului separatist.

Avocaţii Asociaţiei Promo-Lex, care oferă sprijin juridic persoanelor ale căror drepturi în Transnistria sunt încălcate, consideră iniţiativa un abuz, al cărei scop este să reducă la tăcere societatea civilă şi activiştii din stânga Nistrului.

Astfel, regimul separatist intenţionează să pedepsească cu până la 7 ani de închisoare persoanele ce vor depune plângeri la Chişinău, Comitetele ONU sau la CEDO în baza cărora este condamnată Rusia, care de fapt controlează regimul separatist de la Tiraspol.

Amendamentul propus de aşa-zisul procuror transnistrean prevede că vor fi pedepsiţi cu închisoare inclusiv cei care vor îndrăzni să critice acţiunile sau inacţiunile reprezentanţilor administraţiei de facto din stânga Nistrului.

Asociaţia Pomo-Lex aminteşte că până în decembrie 2021, CEDO constatase în 34 din cele 51 de hotărâri ce vizează cauze din stânga Nistrului, încălcarea art. 6 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului – dreptul la un proces echitabil.

Autorul proiectului de lege privind pedepsirea persoanelor ce se vor plânge de abuzuri, „procurorul şef” al regiuni secesioniste, Anatolii Gureţchii, a fost declarat responsabil de fapte ce încalcă drepturile omului în cel puţin cinci hotărâri ale CEDO.

Iniţiativa lui Anatolii Gureţchii este privită cu scepticism la Chişinău. Vicepremierul responsabil de reintegrare, Oleg Serebrian speră că proiectul de lege va fi respins.

„Noi am semnalat acest lucru chiar astăzi OSCE-ului, mediatorilor întâi de toate şi observatorilor în proces, exprimându-ne nedumerirea şi solicitând o reacţie din partea lor, celor care sunt implicaţi în procesul de negocieri”, a menţionat Serebrian, subliniind că în cazul dat este foarte importantă o poziţie intransigentă a mediatorilor şi observatorilor. „Sper că va fi o reacţie OSCE şi din partea Consiliului Europei.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor