China anunţă că sprijină independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi vorbind la conferinţa Lanting Forum despre relaţiile sino-americane, Beijing, China 22 februarie 2021 (Greg Baker/AFP via Getty Images)
A.P.
21.02.2022

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că Ucraina are dreptul de a-şi proteja suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială.

Suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a fiecărei ţări trebuie să fie protejate, iar „Ucraina nu face excepţie”, a declarat în weekend ministrul chinez de Externe, Wang Yi, care, în acelaşi timp, a avertizat împotriva expansiunii NATO spre est.

„Suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor trebuie să fie protejate, deoarece acestea sunt principiile de bază în relaţiile internaţionale stabilite prin Constituţia Naţiunilor Unite”, a declarat Wang sâmbătă, prin legătură video, la cea de-a 58-a Conferinţă de Securitate de la München.

Regimul comunist de la Beijing este cunoscut pentru conflictele de frontieră pe care le-a avut cu U.R.S.S la sfârşitul anilor '60, precum şi pentru războiul început cu Vietnamul comunist în momentul în care acesta atacase dictatura criminală condusă de khmerii roşii în Cambogia.

„Dacă unii oameni încă se întreabă care este poziţia Chinei în această chestiune, este vorba de o exagerare şi o distorsionare deliberată”, a precizat ministrul, citat de South China Morning Post. Ministrul chinez de Externe nu a oferit explicaţii.

Potrivit comunităţii americane de informaţii, Rusia a masat aproape 200.000 de soldaţi pe flancurile nordic, estic şi sudic al Ucrainei - numărul înglobând miliţiile separatiste pro-ruse din Ucraina.

Analiştii din domeniul apărării care lucrează pentru organizaţia Atlantic Council au avertizat că Moscova a finalizat pregătirile pentru o operaţiune ofensivă pe scară largă. Ei au spus că forţele ruseşti ar putea „probabil să execute o nouă invazie a Ucrainei cu mai puţin de douăsprezece ore de avertizare fără echivoc”.

Wang Yi a afirmat dreptul Ucrainei de a-şi proteja integritatea teritorială şi a îndemnat la o soluţie diplomatică la escaladarea crizei. El a calificat acordul de la Minsk drept „singura cale de ieşire” şi a îndemnat toate părţile să se unească şi să rezolve criza pe cale paşnică.

Yi a mai spus că Ucraina nu ar trebui să fie o linie de front pentru competiţia dintre marile puteri.

Declaraţia lui Wang Yi la adresa lui Putin este surprinzătoare în contextul strângerii legăturilor dintre China şi Rusia, în ultimele luni. Liderul comunist Xi Jinping s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Beijing la începutul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, cei doi emiţând o declaraţie comună în care criticau Occidentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor