Tiraspolul acuză tot mai des încălcarea drepturilor omului
alte articole
Numărul de plângeri referitoare la încălcarea drepturilor omului în Transnistria creşte continuu, a anunţat Împuternicitul pentru drepturile omului din autoproclamata RMN, Vasili Kalko, care a prezentat joi în faţa Consiliului Suprem (CS) tiraspolean un raport privind respectarea apărării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în anul 2012.
Agenţia "INFOTAG" comunică cu referire la site-ul legislativului tiraspolean că potrivit lui Kalko, circa 1500 de plângeri au fost depuse pe parcursul unui an, dar această cifră "nu reflectă pe deplin realitatea: un mare număr de ilegalităţi rămân în afara atenţiei, nu orice persoană are curajul să solicite ajutor".
"Ca şi mai înainte, rămâne stringentă problema cu plata salariilor, restanţele salariale au ajuns la circa $2 mil., o treime din bugetul RMN. Dat fiind faptul că între datornici se numără nu doar întreprinderi de stat, dar şi private, se pare că a venit momentul să vorbim despre procedarea la încasarea datoriilor din bunurile personale ale proprietarului. Aceasta l-ar determina să se gândească nu doar la sine, dar şi la familiile angajaţilor", a opinat ombudsmanul.
El a chemat procuratura şi comitetul de anchetă să se autosesizeze în privinţa întreprinderilor care aparţin unor companii off shore. "Uzina de aparataj electric din Tiraspol funcţionează, oamenii ies la lucru şi produc articole, acestea se încarcă, se expediază undeva, dar banii din comercializare nu intră în conturile întreprinderii. Aceeaşi situaţie este şi la uzina "Pribor" din Bender. Cum să-l influenţăm pe proprietar, dacă acesta este o companie off shore?
Dacă se lucrează prin intermediul unei companii afiliate, dar oamenilor nu li se plătesc salarii? Poate că ar trebui elaborate proiecte de legi care să permită influenţarea proprietarilor care le iau oamenilor banii câştigaţi prin muncă cinstită?", s-a întrebat Kalko. El a relevat nivelul scăzut al salariilor angajaţilor din sfera bugetară, care provoacă fluiditatea cadrelor, o rată ridicată a şomajului. Doar oficial peste 12 mii de persoane în căutare de lucru sunt înregistrate la centrele pentru ocuparea forţei de muncă. 3 din 4 plângeri ale cetăţenilor pe care le primeşte ombudsmanul se referă la acţiunile "autorităţilor publice".
"Autoritatea puterii judecătoreşti în rândul cetăţenilor lasă de dorit mult, există multe întrebări la adresa judecătoriilor orăşeneşti, raionale şi chiar a judecătoriei supreme a RMN. Transnistria este singurul stat din RMN, cu excepţia Belarusului, în care colegiul de judecători calificat se formează doar din reprezentanţi ai comunităţii judecătorilor. Este o "corporaţie închisă" care nu permite influenţarea stării de lucruri.
Există fapte când colegiul calificat devine o armă de răfuială cu judecătorii care îşi permit să nu dea ascultare sau să nu execute ordinele judecătoriei supreme", a constatat Kalko. El a afirmat că măsura de reprimare prin deţinerea în arest nu întotdeauna este justificată. "Având în vedere faptul că deţinerea unei persoane arestate, supuse anchetei, costă aproape 80 rub. ($7,2) pe zi, iar anul trecut circa 800 de persoane s-au aflat în arest şi mulţi rămân în arest ani în şir, putem calcula cât costă aceasta statul", a declarat avocatul.
Totodată, el a recunoscut faptul că Transnistria este uşor e părăsit în doar 10 minute, ceea ce infractorii şi fac uneori ca să evite arestul. Ca urmare, doar în urmărire penală au fost daţi 4 mii de infractori penali, care se ascund judecăţii şi anchetei. Referindu-se la instituţiile penitenciare, Kalko a spus că în anul 2012 în acestea s-au înregistrat 17 cazuri letale: patru deţinuţi au decedat cu moarte violentă, iar alţi 13 în urma unor maladii.
După ce l-au audiat pe ombudsman, parlamentarii tiraspoleni au aprobat raportul acestuia împreună cu hotărârea respectivă, punând în sarcina comitetelor CS să-l analizeze "în vederea unei eventuale rezolvări parlamentare a problemelor formulate".