Transnistria va pune în discuţie problema cu autorizaţiile la întrevederea grupurilor de experţi din 21 iunie
Tiraspolul intenţionează să pună în discuţie problema cu autorizaţiile pentru vehiculele transnistrene la întrevederea ordinară a grupurilor de experţi în domeniul transporturilor şi gospodăriei drumurilor, programată să aibă loc pe 21 iunie, la Tiraspol. Anunţul a fost făcut de Radion Cebotari, şeful grupului de experţi transnistrean, într-un interviu acordat agenţiei de presă "Novosti Pridnestrovia".
Cebotari a precizat că oraşulChişinău nu a dat răspuns "nici în privinţa datei stabilite, nici în privinţa chestiunii principale pe care Transnistria o propune pentru şedinţă". În opinia lui Cebotari, refuzând să elibereze autorizaţii transportatorilor transnistreni pentru transportarea pasagerilor şi a mărfurilor, Moldova încalcă acordurile, în special, Decizia protocolară privind efectuarea transporturilor internaţionale din anul 1998.
"Un lucru important este acela că în procesele-verbale ale întrevederilor din anii 2010 şi 2011 scrie că partea moldovenească va transmite părţii transnistrene actele de autorizare în baza solicitării privind necesarul declarat al părţii transnistrene, dar în pofida nenumăratelor solicitări la adresa Chişinăului, autorizaţiile nu se emit", a spus reprezentantul autoproclamatei RMN.
El a amintit că pe 22 martie 2013 părţile s-au pus de acord în privinţa numerelor neutre, destinate participării vehiculelor din RMN la transporturile internaţionale de pasageri şi de mărfuri. "Acestea sunt conforme cu recomandările Convenţiei de la Veneţia "Privind circulaţia rutieră" din anul 1968 şi menite să depolitizeze procesul de participare a vehiculelor transnistrene la traficul internaţional", a declarat Cebotari. Conform afirmaţiilor sale, în ultima perioadă Moldova şi-a înăsprit serios cerinţele şi insistă ca vehiculele să fie înregistrate la autorităţile competente ale Republicii Moldova. "
Partea transnistreană nu are în vedere discuţii privind înregistrarea vehiculelor; aceasta va fi efectuată în conformitate cu procedurile interne ale părţilor, precizează InfoTag.
Este o poziţie de principiu. Pe lângă serviciul transporturilor şi gospodăriei drumurilor din Transnistria a fost înfiinţată întreprinderea "Dnestr-trans", menită să realizeze colaborarea cu Agenţia Naţională a Transportului Auto din R.Moldova în domeniul schimbului de date şi obţinerii autorizaţiilor pentru transporturile de pasageri şi de mărfuri, inclusiv neregulate", a amintit expertul. Cebotari a mai opinat că motivul pentru care partea moldovenească nu merge în întâmpinare în această problemă este unul politic. "Experţii din partea moldovenească au spus în repetate rânduri în timpul discuţiilor că această problemă poate fi rezolvată fără înregistrare şi toate aceste complicaţii. Dar se pare că cineva are nevoie de victorie politică", a presupus el.