"Vocea Rusiei": Între Chişinău şi Tiraspol ar putea să înceapă acţiuni armate

Între Chişinău şi Tiraspol ar putea să înceapă acţiuni armate, afirmă autorul unui reportaj difuzat de unul dintre cele mai mari posturi de radio - "Vocea Rusiei".
(photos.com)
Tatiana Chiriac
17.06.2013

Între Chişinău şi Tiraspol ar putea să înceapă acţiuni armate, afirmă autorul unui reportaj difuzat de unul dintre cele mai mari posturi de radio - "Vocea Rusiei". Potrivit materialului, "acum părţile implicate în conflict îl amenajează activ cu decoraţiuni. Deocamdată sunt într-o stare de limită, dar dispuse deja să treacă de orice frontiere".

În opinia autorului, motivul tensionării relaţiilor este decizia luată de Chişinău de a-i amenda pe cetăţenii străini care sosesc în Moldova din Transnistria fără preaviz, decizie motivată prin angajamentele în faţa Uniunii Europene în cadrul viitoarei liberalizări a regimului de vize.

"Moldova anunţase încă la începutul anului plasarea de posturi migraţionale la hotarul cu RMN. Chiar şi la Chişinău s-a apreciat atunci că această abordare nu se înscrie în contextul reintegrării teritoriale. Şi Transnistria a preluat iniţiativa. A funcţionat principiul: cine vine la noi de la punctul de trecere şi control, acolo rămână", continuă autorul, explicând că pentru a consemna "status quo", preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuc, a semnat legea "cu privire la frontiera de stat a Transnistriei", după ce a "refăcut-o" uşor.

Drept teritoriu al RMN este anunţată localitatea Varniţa, aflată sub jurisdicţia Chişinăului şi situată în aşa-zisa "zonă de securitate", împânzită de colaboratori ai organelor de forţă ale ambelor părţi.

"Tip de trei săptămâni consecutiv, şedinţa Comisiei Unificate de Control, cea care dirijează situaţia în zona de securitate, este dată peste cap", constată autorul.

Jurnalistul atrage atenţia la faptul că în contextul acestor evenimente, parlamentul moldovenesc convoacă pe 20 iunie o şedinţă extraordinară cu participarea preşedintelui ţării şi a premierului, ceea ce denotă faptul că "Chişinăul este debusolat, pentru că părţile nu s-au mai aflat atât de aproape de reluarea acţiunilor armate din momentul încetării acestora în anul 1992".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor