Timiş: Expoziţia 'Rembrandt misticul - oglindit în gravura sa', la Timişoara

Autoportret al artistului olandez Rembrandt expus la muzeul Prado din Madrid. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.06.2010

Muzeul de Artă din Timişoara va fi, începând de joi, până la finele lunii iunie, gazda celui mai important eveniment plastic zonal al anului, prin expoziţia care poartă numele 'Rembrandt misticul - oglindit în gravura sa', care aduce în oraşul de pe Bega, în premieră, peste o sută de gravuri ale artistului olandez.

"Aducem din Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti o sută una gravuri ale lui Rembrandt. Sunt tiraje din timpul vieţii artistului şi din primele decenii ale secolului al XVIII-lea", a precizat pentru AGERPRES muzeograful Marius Cornea, curator al expoziţiei.

Atracţia de pe simeze o constituie o serie de autoportrete ale lui Rembrandt din deceniul IV, perioadă în care artistul s-a mutat la Amsterdam, unde şi-a deschis un atelier şi unde a cunoscut-o pe celebra Saskia, care îi va dărui patru copii, dar numai unul va ajunge la maturitate.

"Publicul să se aştepte la o infuzie de artă olandeză din secolul de aur al artei olandeze: portrete ale unor oameni de seamă ai istoriei oraşului Amsterdam, dar şi cea a provinciilor nordice unite, nuduri, în spatele cărora se află personaje apropiate pictorului, peisaje reale sau imaginare, dar, mai ales, scene de inspiraţie biblică, de unde şi numele de 'Rembrandt-misticul', dat acestui eveniment", a punctat curatorul expoziţiei Rembrandt.

Alături de lucrările aduse de la Bucureşti, pe simezele Muzeului de Artă din Timişoara se vor afla şi lucrări ale Muzeului, care aparţin artei flamande, remarcabil fiind 'Turnul Babel'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor