Oficial american: Tillerson va cere NATO să preseze Rusia în legătură cu agresarea vecinilor ei

Un oficial senior american susţine că secretarul de stat Rex Tillerson va discuta la reuniunea cu miniştrii de externe ai NATO despre necesitatea ca alianţa să facă presiuni asupra Rusiei din cauza “agresiunii acesteia faţă de vecinii săi” şi pentru a-şi respecta angajamentele de soluţionare a conflictului ucrainean.
Rex Tillerson, noul secretar de stat al SUA.
Rex Tillerson, noul secretar de stat al SUA. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Un oficial din Departamentul de Stat al SUA a făcut comentariile, marţi, într-o conferinţă telefonică cu reprezentanţi ai presei, cu doar câteva zile înainte ca Tillerson să se îndrepte spre Bruxelles pentru a participa la o reuniune a miniştrilor de externe din statele membre NATO.

La summit, care va avea loc în 31 martie, Tillerson se va consulta cu aliaţii în ceea ce priveşte “angajamentul nostru comun pentru îmbunătăţirea situaţiei securităţii în estul Ucrainei şi necesitatea ca NATO să continue să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt agresiunii împotriva vecinilor săi şi să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute de acordul de la Minsk cu privire la Ucraina”, a precizat oficialul, care a cerut să rămână anonim.

Tillerson anunţase că nu va participa la reuniunea programată iniţial pentru 5-6 aprilie, întrucât urma să fie prezent în Florida, SUA, la o întâlnire a preşedintelui Donald Trump cu omologul său chinez Xi Jinping. Decizia a generat temeri în rândul unor oficiali europeni cu privire la angajamentul noii administraţii americane faţă de NATO.

Astfel că summitul miniştirlor de externe a fost reprogramat pentru 31 martie, pentru a-i oferi lui Tillerson oportunitatea să se întâlnească cu diplomaţii din celelalte 27 de state membre ale alianţei militare vestice.

În timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut, Trump a generat temeri în rândul aliaţilor NATO atunci când a caracterizat alianţa ca fiind “învechită”. În plus, el a sugerat că în cazul unui atac al Rusiei, SUA nu va ajuta membrii NATO care nu îşi acoperă partea lor de cheltuieli de apărare.

Oficialul a mai precizat că Tillerson urmează să facă presiuni şi asupra aliaţilor pentru ca aceştia să îşi reînnoiască angajamentul prin creşterea resurselor dedicate cheltuielilor de apărare a NATO.

Administraţia Trump consideră că membrii NATO trebuie să cheltuie anual pentru apărare 2% din PIB până în 2024.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe