Washingtonul convinge miniştrii de externe ai ţărilor baltice că îşi va ţine angajamentul

SUA şi-a reafirmat angajamentul cu privire la securitatea ţărilor baltice şi parteneriatul faţă de NATO
Casa Albă, Washington DC
Casa Albă, Washington DC (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Ţările baltice au primit noi asigurări în ceea ce priveşte angajamentele luate de Statele Unite faţă de NATO şi securitatea Letoniei, Lituaniei şi Estoniei, după ce miniştrii de externe ai celor trei ţări au fost chemaţi la Washington pentru convorbiri.

După o întâlnire a celor trei miniştri de externe cu secretarul de stat american, Rex Tillerson, reprezentanţii ţărilor baltice au vorbit la o conferinţă de presă, la Washington şi au reiterat importanţa menţinerii independenţei lor, a actualelor graniţe, precum şi folosirea în continuare a sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei.

Astfel, ministrul de Externe leton, Edgars Rinkēvičs, a notat că, în urma întâlnirii cu Tillerson şi cu alţi oficiali americani, el şi colegii săi sunt „absolut convinşi” că Statele Unite îşi vor ţine angajamentele faţă de NATO şi securitatea baltică, menţionând că balticii nu se opun dialogului cu Rusia, dar o precondiţie a „oricărei normalizări” a relaţiei Occidentului cu Rusia trebuie să fie reinstaurarea păcii şi stabilităţii în estul Ucrainei.

Ministrul de Externe lituanian, Linas Linkevičius, a declarat că Occidentul n-ar trebui să accepte anexarea Crimeii de către Rusia: „Situaţia în care unele puteri consideră că pot folosi argumentul forţei şi schimbă graniţele în Europa, ocupă şi anexează teritorii ale ţărilor vecine nu trebuie privită ca pe o nouă normalitate. În această chestiune, trebuie să ne bizuim pe o abordare consecventă a aliaţilor noştri din Europa şi Statele Unite”.

Ministrul de Externe eston, Sven Mikser crede în folosirea în continuare a sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei declarând că în ciuda „comportamentului provocator”, Rusia rămâne un actor raţional şi poate fi ţinută în frâu printr-o politică a descurajării, pe care Occidentul a practicat-o „aşa de reuşit” după 2014.

Vizita celor trei miniştri de externe survine după ce luna trecută, preşedinţii Estoniei, Letoniei şi Lituaniei s-au întâlnit cu vicepreşedintele american Mike Pence la München cu ocazia Conferinţei pentru securitate. În declaraţiile de după reuniunea cu şefii celor trei state baltice la München, Pence a confirmat angajamentul SUA faţă de securitatea lor şi de NATO: "Am reafirmat angajamentul american faţă de securitatea lor şi parteneriatul nostru". Acesta a încercat să atenueze îngrijorarea provocată de declaraţiile preşedintelui Trump, care a etichetat NATO ca fiind o alianţă "depăşită".

Reamintim că după intervenţia rusă în Ucraina, din 2014, ţările baltice, care sunt îngrijorate că pot deveni ţinte ale Rusiei, au fost şi mai alarmate de declaraţiile preşedintelui american Donald Trump cu privire la îmbunătăţirea relaţiei Statelor Unite cu Rusia, şi că membrele NATO care nu cheltuie destul pentru apărare nu ar trebui să conteze automat pe sprijinul SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe