Acordul Theresei May cu UE zdrobit în Parlament

După zile de deliberări, Marea Britanie rămâne fără acord. Cabinetul este supus unui vot de blam astăzi.
Premierul britanic Theresa May (Dan Kitwood/Getty Images)
Andrei Popescu
16.01.2019

Membrii Parlamentului au respins propunerea de acord de retragere din UE negociată de Teresa May cu Uniunea Europeană ieri noaptea în Parlamentul britanic.

Acordul pentru Brexit al primului ministru a fost zdrobit de o marjă istorică de 202 voturi pentru şi 432 împotrivă, pregătindu-se calea pentru un vot de neîncredere în Guvern iniţiat de opoziţie, pentru care May le-a spus deputaţilor că îşi va face timp astăzi.

Primul vot s-a referit la un amendament al acordului de retragere al deputatului John Baron, care a propus introducerea dreptului Marii Britanii de a părăsi controversata clauză de "blocaj de siguranţă" fără a fi nevoie de aprobarea UE - dar acest lucru a fost, de asemenea, zdrobit cu 600 voturi la 24.

Un Brexit fără acord a devenit acum implicit în condiţiile acordului de retragere cu UE, însă premierul britanic a declarat că intenţionează totuşi să obţină un acord minim în cazul în care guvernul ei va câştiga iminentul vot de incredere in Parlament. Şi este de aşteptat ca, Camera Comunelor, care este dominată de parlamentari anti-Brexit, să se opună posibilităţii retragerii fără acord din UE.

Uniunea Europeană nu a părut mulţumită de rezultatul votului, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, replicând pe Twitter: "Observ cu regret rezultatul votului din [Camera Comunelor] de aseară. Îndemnăm #UK să-şi clarifice intenţiile cât mai curând posibil. Timpul este aproape expirat".

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pare să sprijine acordul menţionând: "Vom continua procesul de ratificare a acordului încheiat de UE cu guvernul britanic. Acest acord este şi rămâne cea mai bună şi singura modalitate de a asigura retragerea ordonată a Marii Britanii din UE."

Şansele de a face acest lucru fără revizuiri serioase prin Parlamentul britanic par a fi mult mai mici, totuşi obiectivul adevărat al lui Tusk ar fi putut fi dezvăluit într-o postare pe Twitter nu prea subtilă: "Dacă ceva este imposibil şi nimeni nu-l doreşte, atunci cine va avea curajul să formuleze singura soluţie pozitivă?", a întrebat el, în ceea ce aproape era cu siguranţă o sugestie că votul pentru Brexit ar trebui anulat, la fel ca multe referendumuri anterioare din Uniunea Europeană înainte de cel al Brexitului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor