The Telegraph: Putin a pierdut deja în Ucraina. China va fi principala ameninţare la adresa apărării şi securităţii UK şi NATO

Preşedintele Chinei, Xi Jinping (st) şi omologul său rus, Vladimir Putin
Preşedintele Chinei, Xi Jinping (st) şi omologul său rus, Vladimir Putin (Youtube - captură ecran)

Când războiul din Ucraina se va încheia, Rusia va fi irelevantă. Armata lui Putin a fost decimată pe câmpurile din estul Ucrainei şi, în afară de forţele nucleare ale Moscovei, Putin - sau, mai probabil, succesorul său - nu va mai avea cu ce să ameninţe Occidentul, mai ales după ce Finlanda, Suedia şi Ucraina se vor alătura bastionului NATO, afirmă un material publicat de The Telegraph şi semnat de Hamish Stephen de Bretton-Gordon, colonel britanic expert în arme chimice şi fost director al SecureBio Limited, şi de Tobias Ellwood, parlamentar şi preşedinte al Comisiei pentru apărare al UK.

Potrivit coautorilor, mult lăudatul arsenal nuclear rusesc este neputincios în faţa descurajării nucleare occidentale şi, practic, nu va fi de niciun folos. Având în vedere starea celorlalte forţe ale Moscovei, există întrebări reale cu privire la cât de mult funcţionează. Şi, bineînţeles, Kremlinul nu a demonstrat că ar avea vreo înţelegere a modului în care să utilizeze aceste ameninţări pentru a-şi atinge obiectivele. Ba mai mult, până în prezent, liderul rus a obţinut exact opusul a ceea ce trebuia să obţină: ameninţările lui Putin cu Armaghedonul au încurajat Occidentul să înarmeze Ucraina până în dinţi şi să extindă NATO spre est.

Cei doi semnatari ai articolului afirmă că "Rusia s-a terminat, cu excepţia împuşcăturilor", iar adevărata ameninţare este cea care vine din Asia şi care - spun ei -, ca un agent patogen nevăzut, se strecoară spre noi toţi, dar neobservată de mulţi. În timp ce Putin domină titlurile ziarelor, recenta "Integrated Review Refresh" a Ministerului Apărării şi Marinei Militare britanice a identificat în mod corect China ca fiind principala ameninţare la adresa apărării şi securităţii Regatului Unit şi a NATO.

Beijingul a investit sume uriaşe în construirea unei armate, a unei marine şi a unei forţe aeriene moderne şi masive. Intenţionează să îşi extindă masiv stocul de focoase nucleare. Iniţiativele Chinei comuniste privind "centura şi drumul", în special în Africa, par a fi o formă modernă de colonialism care vizează să facă ţările dependente de bunăvoinţa Partidului Comunist Chinez (PCC) în timp ce le extrage resursele şi identifică locaţii pentru porturi militare.

Şi, bineînţeles, există capacităţile neconvenţionale ale statului. Acum pare cel mai probabil că pandemia Covid-19 a fost cauzată de un fel de accident la laboratorul de virusologie din Wuhan. Statul chinez a făcut eforturi extraordinare pentru a împiedica orice investigaţie adecvată care ar putea confirma acest lucru, iar alte laboratoare rămân învăluite în secret. Este foarte posibil ca unele dintre ele să desfăşoare experimente periculoase de "obţinere de funcţii" cu agenţi patogeni, cu potenţiale aplicaţii militare. După cum am văzut cu doar trei ani în urmă, acestea pot îngenunchea o ţară mai repede decât orice cantitate de echipament militar.

Sursa citată mai menţionează faptul că, în acest moment, conflictul din Ucraina a acaparat atenţia aparatului politic, militar şi de securitate al Marii Britanii. Vladimir Putin este cel mai periculos om din Europa şi este corect ca el să fie oprit. Dar un eveniment relativ mic din Sudan, care aproape că a trecut neobservat, a făcut ca acum armata britanică mică şi suprasolicitată să se străduiască să ducă câteva sute de britanici în siguranţă în Cipru. Acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă; avem nevoie de o armată care să nu fie doar de faţadă, ci să poată proteja eficient aceste insule, avertizează cei doi coautori.

Acestia adaugă că la urma urmei, "vor apărea noi ameninţări".

"China s-a uitat la Taiwan ca un rechin la o focă. Cele două portavioane masive ale noastre nu mai par a fi 'elefanţii albi' de acum câţiva ani şi este bine că avem unele capacităţi pe care să le punem la dispoziţia eforturilor occidentale în regiune. Dar, din punct de vedere al securităţii, China este ca un iceberg; cu toţii putem vedea expansiunea sa militară deasupra liniei de plutire, dar ceea ce se întâmplă dedesubt este vast, periculos şi nu este în întregime evident.

Pentru prea mult timp am fost fericiţi să acceptăm beneficiile economice ale fluxurilor comerciale şi de investiţii cu China, închizând ochii la riscurile puternice de securitate pe care aceasta le prezintă. Factura este acum scadentă. Beijingul reprezintă cea mai îngrijorătoare ameninţare la adresa stabilităţii globale, cu o oarecare diferenţă", subliniaza Stephen de Bretton-Gordon şi Tobias Ellwood.

Potrivit acestora, a sosit momentul să nu mai vorbim despre China ca despre o ameninţare la adresa securităţii, ci să începem în mod activ să o atenuăm.

"Din fericire pentru noi, ciudatul tip de comunism chinezesc are la bază principii economice capitaliste. Cel mai bun mod de a preveni ca sângele economic oxigenat să alimenteze expansiunea chineză este de a bloca arterele care o alimentează; pieţele americane şi europene care direcţionează banii înapoi spre Beijing. Orice restrângere a accesului la piaţa chineză va priva China de resursele de care are nevoie pentru a se extinde din punct de vedere financiar şi politic. Deşi forţa militară va avea un rol vital, jugulara economică este cea care va conta cel mai mult pe termen lung", au conchis semnatarii articolului.

* Colonelul (în retragere) Hamish de Bretton-Gordon OBE este fost comandant al Regimentului Regal 1 de Tancuri şi fost comandant al forţelor CBRN din Marea Britanie şi NATO.

* Tobias Ellwood - parlamentar britanic si preşedintele Comisiei pentru apărare a UK

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii