The Guardian, despre populaţia numeroasă de urşi din Transilvania: E rezultatul epocii comuniste când Ceauşescu a interzis vânătoarea

(ziarulprahova.ro)

Populaţia înfloritoare de urşi bruni în România este rezultatul epocii comuniste, când Nicolae Ceauşescu domnea peste pământurile româneşti şi intervenea obsesiv asupra naturii, afirmă jurnaliştii de la publicaţia britanică The Guardian.

Într-un material amplu, aceştia vorbesc despre faptul că în aşezările slab populate, şi nu numai, care se află la poalele Munţilor Carpaţi, prezenţa urşilor este resimţită din plin. Habitatul şi, prin urmare, hrana urşilor devin tot mai rare din cauza tăierilor ilegale. În căutarea hranei, urşii trebuie să coboare mai des din pădurile străvechi în sate sau chiar în oraşe, ceea ce duce în cele din urmă la conflicte între om şi urs.

"De asemenea, Ceauşescu a interzis vânătoarea la urs, ceea ce a fost un act de interes personal. Doar el şi membrii partidului său aveau voie să vâneze urşi, iar poveştile oribile din această perioadă încă rezonează. Acţiunile sale au dus la faptul că, în prezent, România găzduieşte mai mult de jumătate din populaţia totală de urşi bruni din Europa. În timp ce alte ţări au trebuit să vină cu programe de reintroducere, românii suferă consecinţele "ajutorului" lui Ceauşescu", scriu cei de la publicaţia amintită, adăugând că românii au o istorie bogată cu urşii, dar s-au luptat întotdeauna să coexiste cu aceste carnivore mari.

"Astăzi, satele sunt atacate, grupurile de turişti sunt atacate, iar ciobanii îşi duc oile pe cele mai înalte vârfuri ale crestelor montane pentru a-şi proteja turmele, însă românii laudă ursul ca parte a tradiţiilor lor de iarnă.

Capacitatea naturală de suport a urşilor este prea mică, astfel că numeroase sate şi chiar oraşe mai mari din Transilvania, cum ar fi Braşovul, sunt asaltate de urşi. Se crede că există aproximativ 6.000 de urşi care cutreieră pădurile din România. Lupta pentru convieţuirea cu urşii a dobândit în cele din urmă o prioritate pe agenda guvernamentală, dar discuţia despre gestionarea urşilor este complexă din cauza tuturor părţilor interesate implicate", afirmă britanicii.

Reportajul relatează că urşii continuă să jefuiască tomberoanele, să spargă garduri şi să distrugă recoltele. Aceşti "urşi cu probleme" sunt adesea mutaţi în sanctuare, dar capacităţile acestor facilităţi sunt din ce în ce mai solicitate din cauza pierderii continue a habitatului speciei.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură