Tezele de Doctorat nu se vor mai plagia. MEN dă o soluţie informatică antiplagiat

Miting de protest impotriva plagiatului
Miting de protest impotriva plagiatului (Epoch Times România)

Ministerul Educaţiei va implementa un sistem informatic antiplagiat pentru descoperirea lucrărilor de doctorat copiate din alte surse, informează Gândul. Sistemul va fi finanţat cu fonduri europene iar valoarea totală a contractului se ridică la aproximativ 15,4 milioane lei (circa 3,5 milioane de euro). Firma care va concepe şi implementa soluţia informatică a fost selectată prin licitaţie, la finele anului trecut.

Soluţia informatică este concepută în principal pentru gestionarea tezelor de doctorat şi a titlurilor universitare şi va cuprinde şi şi un modul de verificare anti-plagiatură, conform descrierii postate de Ministerul Educaţiei pe site-ul elicitatie. ro:

“(...) va fi implementată şi o soluţie informatică de gestiune a tezelor de doctorat şi a titlurilor universitare ce va fi integrată cu sistemul informatic dedicat modelării, execuţiei şi monitorizării proceselor de lucru, formând astfel o platformă integrată ce va permite gestiunea tezelor de doctorat şi a titlurilor universitare (...). Soluţia de gestiune a tezelor de doctorat şi a titlurilor universitare va include şi un modul de verificare anti-plagiatură ce va integra un serviciu extern prin intermediul căruia vor putea fi efectuate verificări anti-plagiat”, se arată în descrierea soluţiei publicate de Minister.

Soluţia informatică nu este "cu dedicaţie" pentru premier, acuzat de plagiat în 2012, după ce o o serie de comisii de experţi au constatat că Ponta şi-a plagiat "inclusiv concluziile tezei de doctorat."

Teza de doctorat a premierului nu va fi verificată de sistemul informatic ce urmează a se implementa. Nu este necesar. "Nevinovăţia" Premierului a fost dovedită deja. Deşi trei rapoarte ale unor comisii de experţi ale Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi ale Universităţii Bucureşti au constat că premierul Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din lucrarea sa de doctorat, concluzia lor fiind ulterior confirmată şi de o analiză independentă realizată de experţi internaţionali, Parchetului General a dat un NUP în dosarul în care Victor Ponta era acuzat de plagiat.

"Infracţiunea de plagiat nu există", a constatat procurorul general, concluzie care a fost împărtăşită şi de MEN.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne