Acţiunile Volkswagen se prăbuşesc după ce EPA ameninţă cu amenzi de 18 miliarde

Linia de asamblare a modelului Passat la uzina Volkswagen din Chattanooga
Linia de asamblare a modelului Passat la uzina Volkswagen din Chattanooga (Mark Elias—Bloomberg/Getty Images)

Acţiunile companiei germane Volkswagen au căzut dramatic după ce un purtător de cuvânt al firmei a recunoscut că a falsificat testele de emisie pe piaţa americană ale modelelor sale diesel.

Volkswagen a oprit toate vânzările de autovehicule diesel după izbucnirea scandalului.

Acţiunile firmei Volkswagen au căzut cu 20% pe bursa din Frankfurt, la deschiderea pieţelor financiare europene, ca reacţie la ştirile conform cărora gigantul auto a folosit un software care falsifica datele privind emisia vehiculelor sale echipate cu motoare diesel.

Într-o declaraţie postată duminică, Volkswagen a anunţat că Agenţia de mediu a SUA - Environmental Protection Agency (EPA) şi California Air Resources Board (CARB) au detectat "manipulări care încalcă standardele de mediu americane " în momentul în care testau autovehicule Volkswagen cu motoare diesel.

Şeful Volkswagen, Martin Winterkorn, a cerut scuze public şi a anunţat că a declanşat o anchetă internă pentru a elucida problema.

Între timp, Grupul Volkswagen a cerut dealerilor săi din SUA să oprească orice vânzare de modele diesel pentru brandurile Volkswagen şi Audi.

EPA a anunţat vineri că software-ul folosit pentru aceste modele a înşelat inspectorii asupra dozelor de emisii toxice emanate. Cynthia Giles, inspector pentru EPA, a declarat că autovehiculele respective "conţineau un software care oprea controlul emisiilor şi în redeschidea atunci când se făceau teste asupra maşinii".

Conform declaraţiei sale, când operau în condiţii normale de drum, autovehiculele emiteau de 40 de ori mai multe substanţe poluante decât permiteau standardele de mediu.

Volkswagen ar putea avea de plătit penalizări de până la 33,100 euro pentru fiecare autovehicul care nu se conformează cu standardele federale. Implicate în acest scandal sunt modele cu patru cilindri şi motoare diesel, aparţinând mărcilor VW şi Audi, vândute începând din 2008 – totalizând peste 420 de mii de bucăţi.

Totalul amenzilor în acest caz ar putea însuma 18 miliarde de dolari, conform unui oficial EPA care a ţinut o conferinţă vineri.

CEO-ul VolkswagenMartin Winterkorn a declarat că gigantul auto german va coopera pe deplin cu agenţiile americane.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie