Termocentrala construită de Complexul Energetic Oltenia în parteneriat cu China va exporta energie în Austria şi Turcia
alte articole
Noul grup energetic care va fi construit de Complexul Energetic Oltenia, în colaborare cu China Huadian Engineering, va exporta energia produsă, în Austria şi Turcia, a declarat directorul general al Complexului, Laurenţiu Ciurel. Potrivit acestuia, preţul de producţie va fi de aproximativ 45 euro/ MWh.
”În afară de taxele şi impozitele pe care le va plăti această nouă companie statului român, nu va fi un concurent la actualii producători de energie. Cea mai mare parte a energiei produse va fi exportată în Turcia, Austria. Exportul a fost una dintre condiţiile impuse în negocieri. În proiect vor fi implicate în construcţie numai firme româneşti, iar partea de mentenanţă va fi asigurată de partea română. Contractele de cărbune vor fi făcute cu Complexul Oltenia. Totul va fi procurat de pe piaţa românească”, a declarat Laurenţiu Ciurel, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Ministerul Economiei.
Totodată, directorul general al Complexul Energetic Oltenia a mai precizat că noua centrală reprezintă una dintre cele mai mari investiţii ale Chinei în Europa şi ”singura investiţie majoră în termoenergetică după 1989”.
”Partenerul chinez lucrează la studiul de soluţie care va fi gata în două luni. Se vor fixa locaţia şi instalaţiile, urmează studiul de fezabilitate şi un raport de evaluare. Infrastructura deja o avem, partea de alimentare cu apă, de evacuare putere. După raportul de evaluare se va stabili cota de participare. Există toate şansele ca în noiembrie 2013 să putem obţine autorizaţia de construcţie. Termenul de finalizare este de 36 de luni. În această perioadă trebuie să obţinem avizele necesare”, a subliniat Laurenţiu Ciurel.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită, a precizat că noua termocentrală va asigura locuri de muncă pentru 3.000 de angajaţi români şi ar putea ajuta la relansarea sectorului energetic.
”Investiţia ce urmează să fie realizată cu China Huadian este una dintre cele mai mari din ultimii 20 de ani: o centrală de 600 MW, în valoare de 1 miliard de euro şi un număr de 3.000 de angajaţi. Printr-o asemenea investiţie, putem să relansăm o parte din sectorul energetic”, a declarat Constantin Nită.