Termenul pentru investitorii în Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, prelungit până la 15 septembrie
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat miercuri că s-a decis prelungirea termenului pentru investitorii care vor să participe la proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 până la 15 septembrie, termenul limită urmând să expire iniţial pe 15 martie.
”Am decis prelungirea termenului pentru investorii pentru reactoare până la 15 septembrie”, a precizat Bode.
Nuclearelectrica transmitea în decembrie 2011 că potenţialii investitori în proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă pot pregăti ofertele angajante până la 15 martie 2012, astfel încât să poată fi asigurate condiţiile necesare dezvoltării proiectului în continuare.
Ministerul Economiei anunţa la începutul lunii septembrie 2011 că termenul de realizare a viitoarelor reactoare 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă este august 2013-iulie 2019, finalizarea acestora fiind amânată cu încă doi ani faţă de ultimul termen anunţat.
Astfel, potrivit calendarului proiectului, între februarie 2011 şi martie 2012 urma să se atragă în proiect noi investitori şi să fie vândute către aceştia o parte dintre pachetele de acţiuni din cele deţinute de Nuclearelectrica. Apoi, până în luna iulie 2012, urma să se deruleze procedura de selectare a contractorului pentru ingineria, procurarea şi construcţia proiectului.
Viitoarele unităţi 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă ar urma să asigure un aport suplimentar anual de aproximativ 11 TWh energie nucleară livrată în Sistemul Energetic Naţional.
În prezent, România are două unităţi nucleare la centrala de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de câte 720 MW, centrală aflată în administrarea companiei de stat Nuclearelectrica, al doilea producător de electricitate din ţară. Potrivit Strategiei Energetice a României, centrala din Cernavodă ar urma să aibă alte două reactoare nucleare, cu o putere instalată asemănătoare.