Termenul limită pentru introducerea unei identităţi reale pe microblogul Sina Weibo din China se apropie

Cel mai popular site de microblogging din China a relatat că se aşteaptă ca 60% din titularii de cont să fi înregistrat detalii corecte despre ei înşişi, în termenul impus de stat.
Epoch Times România
14.03.2012

Cel mai popular site de microblogging din China a relatat că se aşteaptă ca 60% din titularii de cont să fi înregistrat detalii corecte despre ei înşişi, în termenul impus de stat.

Servicul Weibo al Sina Corp - care este adesea comparat cu Twitter - are circa 260 de milioane de utilizatori.

Administraţia locală din Beijing a cerut operatorilor cu sediul în oraş să obţină aceste informaţii până pe 16 martie.

Manevra a fost ordonată pentru a preveni "răspândirea de zvonuri false dăunătoare".

Utilizatorilor li s-a spus să furnizeze numele şi numărul lor de telefon mobil, care urmează apoi a fi verificate. Cei care refuză, nu vor putea posta mesaje şi le va fi limitată citirea altor intrări.

Exemple recente de zvonuri false includ rapoartele conform cărora liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a fost asasinat în timpul unei şederi la ambasada din Beijing şi o afirmaţie că în Beijing oamenii au deseori seringi infectate cu HIV pe care le utilizează în atacuri.

Parlamentarii

Actualizarea Sina coincide cu un studiu care evidenţiază modul în care cenzorii chinezi şterg mesajele controversate postate prin acest serviciu.

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au sugerat că postările despre protestele politice, mişcarea interzisă Falun Gong - care este crunt persecutată în China - şi pornografie au fost printre subiectele vizate de controalele automate şi de cenzori.

Un studiu separat al BBC Monitoring a sugerat că autorităţile chineze vor mai degrabă să folosească Weibo pentru "menţinerea stabilităţii sociale", decât să submineze platforma.

Acesta a observat că 141 de deputaţi din Congresul Naţional al Poporului (CNP) şi 183 de membri ai Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CP PCC) şi-au făcut conturi pe Weibo - o manevră care a atras atenţia mass-mediei locale.

Deşi reprezintă mai puţin de 10% din deputaţii din parlament şi din organismul politic consultativ al ţării, acţiunea pare să se fi dovedit populară.

Un sondaj citat de agenţia semi-oficială China News Service (CNS) a sugerat că peste 70% din publicul chinez crede că exprimarea online "va deveni o nouă cale pentru dezvoltarea democratică a Chinei" şi că aproape 60% au considerat că "aceasta poate ajuta la crearea unui guvern mai apropiat de oameni".

"Formarea democratică"

CNS a raportat cum Cai Qi, un deputat din Zhejiang care are peste un milion de adepţi, a cerut sugestii despre subiectele care ar trebui discutate în parlament. În articol se arată că el şi-a bazat ulterior propunerile pe o parte din cele 12.000 de răspunsuri primite.

Cui Yonguan, membru al CP PCC, a declarat luna trecută la popularul post de televiziune CCTV: "Dacă mai multe mii de oameni comunică cu oamenii şi internauţii obişnuiţi în fiecare zi, s-ar putea ca nemulţumirile din inimile lor să scadă".

Cu toate acestea, ziarul Southern Metropolis Daily cu sediul în Guangzhhou, a publicat un comentariu la începutul acestei luni, spunând că creşterea Weibo nu poate substitui o "reformă sistematică" autentică.

Acesta a declarat că serviciul oferă publicului "o bună pregătire democratică", dar a adăugat că există riscul de revolte sociale atâta timp cât reformele mai profunde sunt întârziate pe termen nelimitat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor