China a atins 300 de milioane de microbloggeri, oficialii devin precauţi

Această fotografie făcută la 12 mai 2011 prezinta oameni la un internet cafe din Beijing, China.
Această fotografie făcută la 12 mai 2011 prezinta oameni la un internet cafe din Beijing, China. (Gou Yige / AFP / Getty Images)

Peste 300 de milioane de oameni fac acum microblogging în China, o piatră de hotar pe care autorităţile o consideră îngrijorătoare şi instigatoare de dizidenţă.

În conformitate cu o declaraţie din partea Ministerului Industriei şi Informaţiei, China are numărul cel mai mare din lume de utilizatori de internet, 485 milioane de oameni, care include 300 milioane de microbloggeri.

Biroul de Stat pentru Informaţii despre Internet - înfiinţat în luna mai - este însărcinat, printre altele, cu coordonarea departamentelor relevante în gestionarea conţinutului de pe Internet în China, cu alte cuvinte cu cenzura pe Internet. Într-un interviu cu Xinhua, şeful biroului de microblogging admite că supravegherea este o provocare fără precedent.

Acolo unde autorităţile văd o provocare care urmează să fie înlăturată, dizidenţii şi suporterii democraţiei văd o oportunitate.

"Microblogurile s-au dovedit a fi cea mai bună platformă unde oamenii pot spune adevărul şi îşi pot exprima sentimentele, ba mai mult, poate fi un impuls pentru a mobiliza societatea spre democraţie şi libertate", a afirmat pe 22 noiembrie un internaut din China continentală pentru Sound of Hope Radio (SOH).

"Cred că microblogging-ul întruchipează şi reflectă umanitatea, autodeterminarea, dreptul de exprimare şi dreptul de a cunoaşte adevărul", a declarat Chen Xi, directorul sucursalei din provincia Guizhou a Partidului Democrat Chinez, pentru SOH.

"Regimul comunist chinez autocratic a astupat gura, urechile şi ochii poporului pentru o lungă perioadă de timp. Dar acum a apărut Internetul, fiind în concordanţă cu natura şi nevoile umane de a ajunge la societăţi internaţionale şi lumea liberă. El va creşte cu siguranţă rapid şi energic", a adăugat Chen.

"Într-un sens mai larg, internetul oferă o platformă de exprimare a adevărului şi o şansă ca acesta să circule la mare distanţă, fiind şi locul unde oamenii îşi exprimă speranţa", a afirmat dl. Qin din provincia Jiangxi pentru SOH.

În urma accidentului feroviar de la sfârşitul lunii iulie din oraşului Wenzhou, sute de mii de postări au fost transmise zilnic, pentru a exprima indignarea publică faţă de reacţia lentă a autorităţilor, ceea ce a condus la o "revoltă (a poporului chinez) pe microbloguri", a declarat Qin.

Comentând cu privire faptul că China a înregistrat 300 milioane de microbloggeri, o figură celebră a mass-mediei chineze şi fostul redactor al China Youth Daily, Li Datong, a declarat într-un interviu pentru Vocea Americii că acest fapt are o însemnătate deosebită pentru construirea unei societăţi civile în China.

Li a declarat că "Acest lucru va duce la democratizarea societăţii chineze. Internauţilor nu li se permite să îşi exprime liber şi sincer opiniile; totuşi, ei au acest forum pentru a explora. Din cauza controlului şi cenzurii comunicaţiilor pe internet efectuate de autorităţile chineze, disperarea internauţilor a condus la inventarea unor noi modalităţi de exprimare.

La întrebarea dacă microblogurile vor accelera dezvoltarea societăţii civile, Chen a declarat: "Da, o vor face! în cazul unor incidente cum ar fi Ai Weiwei şi Chen Guangcheng, microblogging-ul este folosit pentru a mobiliza sprijinul. Acesta este doar începutul. În curând, microblog-urile vor înregistra progrese spre libertate şi dezvoltarea democraţiei şi vor deschide calea pentru căderea regimului totalitar, evidenţiind astfel super-puterea microblog-urilor".

Autorităţile chineze recunosc potenţialul microblog-urilor de a mobiliza oamenii şi au criticat în mod repetat mediul, pentru "răspândirea de minciuni nefondate şi iresponsabile".

În legătură cu prezentarea celor mai recente statistici cu privire la populaţia virtuală în plină expansiune a Chinei, autorităţile au subliniat cum să "reglementeze dezvoltarea microblog-urilor" şi cum să facă "ordine în folosirea internetului", astfel încât să promoveze "difuzarea de informaţii ordonate".

Cea mai mare companie din microblogging din China - Sino - şi alte companii de microblogging au ajutat autorităţile înăsprind controlul asupra microblog-urilor şi blocând conţinutul sensibil, care este considerat de regimul chinez ca fiind "inacceptabil" - în special informaţii cu privire la activităţile de expunere a încălcarii a drepturilor omului, proteste, scandaluri care implică oficiali chinezi şi ştiri sau comentarii despre lideri comunişti chinezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe