Microbloggerii chinezi se opun ultimatumului de a se înregistra cu numele real

Regimul chinez este hotărât să neutralizeze microbloggingul din China printr-un ultimatum de înregistrare cu numele real şi un control mai acerb asupra serviciilor asemănătoare Twitter, cunoscute sub numele de Weibo, începând cu luna martie.
Un client navighează pe Internet de la un Internet cafe în China. Începând cu mijlocul lunii martie 2012, utilizatorii trebuie să se înregistreze cu numele lor reale. (AFP / Getty Images.)
Jane Lin & Quincy Yu
10.02.2012

Regimul chinez este hotărât să neutralizeze microbloggingul din China printr-un ultimatum de înregistrare cu numele real şi un control mai acerb asupra serviciilor asemănătoare Twitter, cunoscute sub numele de Weibo, începând cu luna martie.

Printr-o schimbare majoră de regim în acest an, Beijingul face eforturi incomensurabile pentru a sigila orice găuri în războiul de "stabilitate" al regimului împotriva poporului chinez. Microbloggingul, care promovează libertatea de exprimare, este una dintre găurile care îl îngrijorează.

Autorităţile de la Beijing au declarat pe 7 februarie că utilizatorilor de servicii de microblog, care nu se vor înregistra cu numele lor reale până pe 16 martie, le va fi interzis să posteze mesaje pe aceste site-uri. Conturile Weibo găzduite de cele patru mari companii de Internet - Sina, Sohu, NetEase şi Tencent - vor fi obligate să respecte noua regulă.

Ramuri ale partidului comunist vor fi înfiinţate în cadrul mărilor furnizori de servicii de microblog pentru a-i supraveghea. Dar unii analişti prezic că autorităţile comuniste nu îşi vor putea atinge scopurile lor de securitate.

Puterea Weibo

Microblog-urile au dat poporul chinez şansa de a comunica rapid informaţii şi idei, într-un mediu în care ştirile sunt modelate şi cenzurate de regim. Începând cu mişcarea pentru libertate intitulată primăvara arabă, în cadrul căreia microblog-urile au jucat un rol decisiv, regimul chinez este paranoic în legătură cu puterea Weibo.

"Motivul pentru care microblog-urile reprezintă o ameninţare [la adresa regimului chinez] este faptul că acest tip de media socială a rupt modelul prin care Partidul Comunist Chinez (PCC) controlează societatea prin organizaţiile sale înguste," a declarat Wen Zhao, un comentator politic din străinătate, pentru The Epoch Times.

Wen a afirmat că microblog-urile sunt eficiente deoarece sunt o tehnologie avansată, iar vechile moduri ale PCC de consolidare a organizării partidului vor avea un efect foarte limitat.

Oamenii din departamentul de propagandă al PCC sunt foarte speriaţi, a susţinut Wen. Dacă vor pierde controlul în timpul reformei politice, ei vor fi probabil eliminaţi. Multe dintre aceste persoane au fost responsabile de reprimare şi persecuţie şi au o mulţime de secrete, a notat el.

Hu Jun, directorul Campaniei pentru drepturile omului din China, a declarat pentru New Tang Dynasty TV că înregistrarea cu numele real va avea un efect foarte mic în termeni de stabilitate socială, deoarece sistemul PCC se îndreaptă deja spre sfârşitul său.

"Odată cu dezvoltarea rapidă a internetului, din ce în ce mai mulţi oameni îndrăznesc să vorbească. În trecut, era ceva rar să vezi oameni protestând în stradă. Acum, în fiecare zi, vedem cum ei protestează pentru drepturile lor", a spus el.

Utilizatorii sunt nefericiţi

Potrivit unui raport al United Daily News din Taiwan, de pe 6 februarie, cele patru mari companii de internet au primit o notificare de la Departamentul Central de Propagandă conform căreia oficiali de partid vor staţiona în companiile lor pentru a se ocupa de orientarea politică, luarea deciziilor şi implementarea ordinelor emise de Departamentul Central de Propagandă, Consiliul de Stat şi Biroul de Informare pe Internet.

Şina are deja mai mulţi utilizatori nemulţumiţi de când Beijingul a anunţat pe 16 decembrie 2011 că noii utilizatori trebuie să utilizeze nume reale pentru a se înregistra pe Weibo. Mulţi utilizatori Sina s-au plâns că conturile lor la serviciile de internet le-au fost suspendate sau oprite, de când Sina a pus în aplicare această politică.

Un internaut din provincia Zhejiang a relatat pentru Sound of Hope Radio că el şi prietenul său s-au înregistrat în mod repetat pe conturile lor de microblog, dar că ele le-au fost închise din nou.

"Aceste conturi au fost închise foarte repede, în termen de două-trei ore", a spus el. "Mai multe persoane s-au confruntat cu acest lucru, chiar dacă conţinutul postat nu era sensibil. Erau doar lucruri personale, dar asta nu i-a împiedicat să le închidă."

Mulţi microbloggeri de profil înalt au renunţat la Sina Weibo din cauza cenzurii. Printre ei se află Zhang Ming, profesor la Şcoala de Studii Internaţionale de la Universitatea Renmin, Yu Jianrong, profesor la Academia Chineză de Ştiinţe Sociale, şi El Weifang, profesor de drept de la Universitatea Peking.

După ce a fost anunţat termenul limită de 16 martie, mulţi internauţi chinezi au declarat că sunt îngrijoraţi că dreptul lor la viaţă privată şi la libertatea de exprimare va fi reduse. Unii au spus că nu vor mai utiliza Weibo.

Anul trecut, agenţia oficială de ştiri Xinhua a raportat că, la un moment dat din 2011, Sina Weibo avea circa 20 de milioane de noi înregistrări pe lună. Cu toate acestea, înregistrările noi au scăzut până la 3 milioane, de când Sina a început pe 1 ianuarie aplicarea politicii de înregistrare cu numele real.

Încălcarea confidenţialităţii

Coreea de Sud, prima ţară care a pus în aplicare înregistrarea pe Internet cu numele real, a anunţat recent că intenţionează să oprească această practică.

Profesorul Yu Zhishu de la Universitatea din Seul a publicat un raport pe aprilie 2010, conform căruia numărul de utilizatori şi postări web s-a redus cu două treimi în timpul celor patru ani în care a fost aplicată politica.

În luna ianuarie 2010, mai multe organizaţii non-guvernamentale şi grupuri pentru drepturile omului din Coreea de Sud şi-au exprimat îngrijorarea că înregistrările cu numele real încalcă libertatea de exprimare şi dreptul la viaţă privată al utilizatorilor de internet.

Site-uri majore din Coreea de Sud au devenit obiective ale hackerilor, de când sistemul a fost implementat. În luna iulie, hackerii au furat 35 de milioane de numere nationale de identificare ale utilizatorilor de internet. La sfârşitul lunii noiembrie, o companie de jocuri din Coreea de Sud a fost spartă şi informaţiile a 13,2 milioane de utilizatori au fost furate. Prin urmare, autorităţile sud-coreene au decis să renunţe la înregistrarea cu nume real.

Southern Metropolis Weekly, o revistă liberală din Guangzhou, a declarat pe 9 ianuarie că Coreea de Sud a oferit o referinţă puternică pentru alte ţări ce au în vedere punerea în aplicare a sistemului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor