Terenul Ioanei Băsescu de la Nana rămâne în continuare sub sechestru
alte articole
Tribunalul Călăraşi a respins joi seara contestaţia depusă de fiica fostului preşedinte, Ioana Băsescu împotriva măsurii asiguratorii dispuse de procurori asupra terenului din comuna Nana, judeţul Călăraşi, relatează hotnews.
De asemenea, instanţa a dispus obligarea Ioanei Băsescu la plata a 300 de lei cheltuieli de judecată. Sentinţa este definitivă.
Potrivit sursei citate, procurorii au dispus sechestru pe 147 de titluri de proprietate, printre care şi terenul Ioanei Băsescu pe motiv că în momentul comasării a peste 200 de ha de teren s-ar fi comis ilegalităţi.
Câtă vreme terenul este sub sechestrul asigurator, Ioana Băsescu nu îl poate vinde, însă are dreptul să-şi cultive terenul şi să obţină beneficii de pe urma sa.
Dacă instanţa va constata că acea comasare s-a făcut în mod ilegal, aşa cum susţin procurorii, terenurile vor reveni la situaţia juridică anterioară comasării ceea ce înseamnă că fiica fostului preşedinte va pierde proprietatea. Ioana Băsescu se va putea însă întoarce cu pretenţii în tribunal, împotriva celor care i-au vândut terenul, pentru a-şi recupera suma plătită.
Moşia de la Nana
Terenul de la Nana cumpărat de Ioana Băsescu a fost transformat într-o chestiune de notorietate naţională de către Antena 3, care a dezvăluit în noiembrie 2013, în premieră, că fata preşedintelui şi-a cumpărat în jur de 300 de hectare de teren în Călăraşi, în baza unui credit luat de la CEC.
La scurtă vreme de la apariţia acestei informaţii, a fost înfiinţată o comisie parlamentară pentru a investiga dacă nu cumva Traian Băsescu a abuzat de funcţia sa pentru a-şi ajuta fiica să ia credit etc, iar premierul Ponta şi-a trimis Corpul de Control în Călăraşi, pentru a vedea cum s-au făcut retrocedările în zonă.
După efectuarea unor laborioase verificări la Primăria Comunei Nana, Ponta a apărut tot la Antena 3 şi a ţinut să aducă la cunoştinţa telespectatorilor că, în Călăraşi, judeţ în care faţa preşedintelui, Ioana Băsescu şi-a cumpărat 300 de hectare de teren, au avut loc o mulţime de ilegalităţi, "al căror beneficiar final este Traian Băsescu".
Conform raportului, terenurile în cauză au aparţinut, începând cu anul 1945, Întreprinderii Agricole de Stat Buciumeni, în 1999 fiind preluate de Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Ulterior, terenul agricol a fost concesionat, în schimbul unei redevenţe, societăţii Agromixt Buciumeni SA, până în 2004, când contractul a fost reziliat.
În anii următori, ADS a cedat Comisiei locale de fond funciar Nana o suprafaţă agricolă de 986 ha, pentru reconstituirea dreptului de proprietate a persoanelor îndreptăţite. Potrivit însă raportului Corpului de Control al premierului, nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Comisiei locale de fond funciar, o parte din membrii Comisiei participând la luarea deciziilor fără să fi fost numiţi ca membri prin ordin al prefectului, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale. Modificarea în acte a comisiei s-a făcut abia după demararea acţiunii de control.
Mai mult, în perioada 1997-2005, Comisia de fond funciar a soluţionat defectuos cele 957 de cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate înregistrate de Primăria Comunei Nana: nu a fost respectată ordinea de înregistrare; reconstituirea s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamente ale foştilor proprietari, fără obţinerea consimţământului persoanelor îndreptăţite.
"Membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au aprobat şi propus reconstituirea dreptului de proprietate atât în baza propriilor cereri, cât şi a celor formulate de rudele sau afinii lor, ceea ce reprezintă posibile situaţii de conflict de interese", se precizează în raportul care arată că majoritatea angajaţilor din Primăria comunei Nana, precum şi rudele şi afinii acestora au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate.
Corpul de control a constatat totodată că au primit aproape 60 de hectare persoane care nu era îndreptăţite, care nu au avut teren în proprietate predat la cooperativa agricolă de producţie ori la stat sau care nu au avut asemenea moşteniri.
Corpul de Control al guvernului a sesizat şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a început urmărirea penală în cazul Nana, pentru conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.