Preşedintele ANRP: problema retrocedărilor ar putea ajunge la CSAT

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. (presidency.ro)

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) George Băeşu, a afirmat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Oradea, că problema retrocedărilor terenurilor poate ajunge ”pe ordinea de zi la Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, relatează Agerpres.

George Băeşu a susţinut că s-au constatat foarte multe greşeli în administraţie, dar şi decizii clar ”greşite” din partea instanţelor de judecată.

"ANRP a sesizat până acum Parchetul sau Parchete şi a cerut instanţelor de judecată anularea unor titluri de proprietate emise pe suprafeţe de mii de hectare de pădure.", a declarat George Băeşu.

Preşedintele ANRP a afirmat că problema retrocedărilor trebuie să ajungă pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

”Sper din tot sufletul ca la un moment dat problema retrocedărilor să ajungă pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru că este vorba despre fiinţa neamului românesc, de teritoriul acestei ţări, şi e o problemă de siguranţă naţională să vedem care este soluţia legislativo-judiciară de a verifica şi modul în care, la nivel de instanţe, s-au înţeles aceste legi ale proprietăţii”, a mai afirmat preşedintele ANRP.

Băeşu a mai explicat că, în trecut, ANRP era obligată prin lege să asculte de dispoziţiile primarilor, însă după 2013, anul când instituţia a primit dreptul să verifice dosarele retrocedărilor şi despăgubirilor aferente, s-au făcut foarte multe ”constatări absolut tulburătoare” în aproape fiecare judeţ din ţară.

”Sunt foarte multe dosare în care primarii au dat teren în fizic şi pentru care nu au putut da în fizic le-au trimis la ANRP la despăgubiri. Noi nu găsim motivul pentru care ar trebui să dăm despăgubiri acelor persoane. Atunci se naşte întrebarea: dacă noi nu vedem temeiul legal al despăgubirilor, care a fost temeiul legal al retrocedării fizice? Dar noi nu ne propunem să facem o altă reformă agrară în România. (...) Părerea mea este că Nana (localitatea — n.r.) este în fiecare judeţ din România. Mai mică, mai mare”, a continuat Băeşu.

Preşedintele ANRP a participat joi, la Prefectura Bihor, la o şedinţă a Comisiei de fond funciar, unde a răspuns la o serie de întrebări ale beneficiarilor legilor speciale de restituire a proprietăţilor.