Ţepe. Phenianul lucrează în secret la rachete care ar putea lovi SUA [experţi]

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)
Andrei Popescu
14.11.2018

Coreea de Nord pare să îşi dezvolte în continuare programul de rachete balistice în 16 baze ascunse, inclusiv arme care ar avea capabilitatea de a lovi teritoriul Statelor Unite, potrivit unor imagini noi de satelit.

Fotografiile aeriene, care susţin că surprind 16 baze nord-coreene separate, au fost publicate ca parte a unui nou studiu realizat de think tank-ul Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (Centre for Strategic and Internaţional Studies), potrivit Express.co.uk.

Imaginile sugerează că Phenianul nu şi-a restrâns în mod semnificativ producţia de rachete balistice, în pofida mult mediatizatei declaraţii că distruge poligonul de lansare a sateliţilor Sohae în luna iulie.

Serviciile americane de informaţii aveau cunoştinţă deja de existenţa celor 16 baze separate.

Trei tipuri de baze de rachete au fost identificate în fotografii, inclusiv structuri pentru arme cu rază lungă care aparent stochează arme ce ar putea lovi Statele Unite.

Coreea de Nord încă nu a demonstrat că poate ataşa cu succes un focos nuclear pe una dintre aceste rachete şi să îl trimită la ţintă, însă eforturile de dezvoltare par să continue.

În studiu se concluzionează: “Desfiinţarea de către Coreea de Nord a staţiei de lansare a sateliţilor Sohae, deşi a atras multă atenţie mediatică, camuflează pericolul militar pe care îl reprezintă alte baze de rachete balistice nedeclarate pentru forţele americane şi Coreea de Sud”.

În plus, studiul indică existenţa unei baze în Sakkanmol, care este capabilă să deţine rachete balistice cu rază medie.

Victor Cha, unul dintre co-autorii raportului, a afirmat pentru New York Times: “Aceste baze nu au fost îngheţate. Se lucrează în continuare. Toată lumea este îngrijorată că [preşedintele american Donald] Trump ar putea accepta un acord prost. Ei ne oferă un singur loc de testare şi desfiinţarea câtorva lucruri, dar în schimb obţin un acord de pace”.

El a mai afirmat că Trump ar putea “declara că este o victorie, spunând că a obţinut mai mult decât oricare alt preşedinte american, şi totuşi ameninţarea va exista încă”.

Trump a participat la un summit împreună cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în Singapore, în 12 iunie, devenind primul preşedinte american care s-a întâlnit cu un lider nord-coreean.

După summit, Kim Jong-un a promis că va lua măsuri în direcţia denuclearizării complete a Peninsulei Coreene, iar SUA a anulat exerciţii militare planificate cu Coreea de Sud.

Totuşi, al doilea summit planificat între cei doi şefi de stat ar putea fi în pericol după ce a fost amânată o întâlnire a delegatului nord-coreean Kim Yong-chol cu secretarul de stat american Mike Pompeo, în New York.

Joseph Bermudez Jr., co-autor al raportului, a susţinut: “Nivelul eforturilor Coreei de Nord pentru construirea şi distribuirea acestor baze este impresionant. Este logic din punct de vedere al supravieţuirii. Se pare că ei încearcă să îşi maximizeze capabilităţile”.

Departamentul de Stat al SUA a comentat problema, precizând: “Dacă preşedintele Kim îşi va respecta angajamentele, inclusiv denuclearizarea completă şi eliminarea programelor de rachete balistice, Coreea de Nord şi poporul său vor avea un viitor mult mai luminos”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor