SUA blochează cererea Rusiei de a relaxa sancţiunile împotriva Phenianului, la ONU
alte articole
SUA a blocat încercarea Rusiei de a relaxa sancţiunile impuse de ONU împotriva Coreei de Nord, deşi Moscova a justificat acţiunea ca fiind una de a furniza unele ajutoare umanitare statului comunist sărăcit.
Dar ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, care va renunţa la funcţia sa la sfârşitul acestui an, a acuzat joi Rusia că maschează încercarea de a ridica sancţiunile asupra sectorului bancar nord-coreean susţinând că este un gest “umanitar” şi a promis că va împiedica demersul Moscovei, potrivit RFE/RL.
“Ei urmăresc ridicarea sancţiunilor asupra sectorului bancar”, a precizat Haley după o întâlnire cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU. Întâlnirea a fost solicitată de Rusia pentru a discuta propunerea sa.
“Aşadar, acum ştim care este agenda lor. Ştim exact din ce motiv încearcă să o facă şi nu vom permite ca acest lucru să se întâmple”, a susţinut aceasta.
“Ei [ruşii] vorbesc despre cât de îngrijoraţi sunt de situaţia umanitară din Coreea de Nord, dar adevărul întotdeauna iese la lumină”, a adăugat Haley.
În plus, Haley a acuzat Kremlinul de “înşelăciune” şi de nerespectarea sancţiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU în 2017 împotriva Coreei de Nord.
Haley a mai declarat că nu se va renunţa la sancţiuni deoarece Nordul nu a făcut nimic pentru a justifica o astfel de măsură.
China şi Rusia au cerut public relaxarea sancţiunilor în semn de recunoaştere a concesiilor făcute de regimul nord-coreean Statelor Unite în cadrul negocierilor de denuclearizare a Peninsulei Coreene.
Însă Marea Britanie şi Franţa au susţinut SUA, precizând că sancţiunile ar trebui să rămână în vigoare până când Coreea de Nord începe să îşi închidă programul de arme nucleare.
Haley a afirmat că Phenianul a anulat discuţiile programate să aibă loc în această săptămână cu secretarul de stat american Mike Pompeo pe motiv că “nu sunt pregătiţi”, adăugând că ea se aşteaptă ca negocierile să fie reprogramate.
Pompeo trebuia să se întâlnească joi cu negociatorul nord-coreean Kim Yong-chol în New York pentru a discuta despre angajamentul Nordului privind eliminarea armelor nucleare şi despre aranjamentele privind organizarea celui de-al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul Kim Jong-un.
Rusia a contestat afirmaţiile lui Haley că ar încălca sancţiunile ONU şi a susţinut că urmăreşte relaxarea sancţiunilor pentru a furniza Phenianului tractoare, piese de schimb şi alte produse necesare pentru acoperirea nevoilor umanitare.
Kremlinul a susţinut că scutirile vor permite livrări de componente necesare pentru repararea unităţilor sanitare din Coreea de Nord, precum şi echipamente agricole pentru recoltarea culturilor. Statul comunist izolat se confruntă cu lipsuri cronice de alimente.
Aproximativ 10,3 milioane de oameni, adică 41% din populaţia Coreei de Nord, este subnutrită, potrivit estimărilor ONU.
Agenţia de ştiri AFP, citând documente ONU, a raportat că proiectele umanitare amânate de SUA sunt finanţate de organizaţii şi companii europene precum Concern Worldwide din Irlanda, Agrotec Spa din Italia şi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. AFP a precizat că Federaţia solicită o derogare de la sancţiuni pentru proiecte de canalizare şi salubritate publică.
AFP a citat un oficial al Crucii Roşii afirmând că 40% dintre nord-coreeni nu au acces la apă potabilă şi sunt expuşi la boli transmisibile prin apă.
Oficiali americani susţin că orice cerere pentru aplicarea de derogări trebuie să fie evaluată în mod cuprinzător pentru a se asigura că niciun echipament sau produs trimis în Coreea de Nord nu va fi confiscat de guvernul comunist, care a mai fost acuzat în trecut de sustragerea de ajutoare alimentare destinate cetăţenilor.
“Obiectivul nostru este de a ne asigura să nu facem nimic dacă acel efort va fi compromis sau dacă oamenii nu vor beneficia de el. Dacă [ceea ce facem] poate fi folosit într-o manieră diferită, dacă credem că va fi folosit în alte scopuri, atunci o să examinăm cu mare atenţie situaţia”, a adăugat Haley.