Teodor Meleşcanu, directorul SIE: Există investitori strategici interesaţi de Oltchim

Teodor Meleşcanu.
Teodor Meleşcanu. (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
28.09.2012

Directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) Teodor Meleşcanu a declarat vineri că instituţia pe care o conduce a realizat informări despre Oltchim, ca urmare o solicitărilor oficiale ale Guvernului. El a precizat că există în continuare investitori strategici interesaţi de Oltchim şi a sugerat că unii dintre ei ar urmări să obţină un preţ mai mic printr-un intermediar.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, a fost prezent miercuri la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia de la Oltchim, conform unor surse oficiale.

Referitor la vizita sa la Guvern pentru a discuta cu premierul Victor Ponta, Meleşcanu a precizat că este firesc ca, din când în când, să se întâlnească pentru "lucruri care nu trebuie neapărat date într-o formă scrisă, dar evident că în contextul respectiv tema privatizării Oltchim a fost unul din subiecte, care nici pe departe nu s-a referit la pe unde merge, pe unde umblă contributorul principal al ştirilor pe această temă".

Discuţie despre evoluţia şi perspectivele privatizării Oltchim

Teodor Meleşcanu a mai precizat că a discutat cu Ponta despre informaţiile privind evoluţia şi perspectivele privatizării Oltchim.

"Există câţiva investitori interesaţi, strategici. Dintr-un motiv sau altul, nu au participat pentru moment la licitaţie, dar eu cred că există un interes destul de mare pentru această zonă şi sunt convins că, dacă lucrurile se fac cum trebuie, poate să fie un succes această privatizare", a mai precizat Meleşcanu.

De asemenea, directorul SIE a afirmat că Oltchim este o temă care poate afecta securitatea naţională şi este "firesc ca decidenţii politici să încerce să cunoască cât mai multe lucruri pentru a putea adopta deciziile corecte".

Oricând ni se cere oficial să obţinem informaţii legate de activitatea unor companii externe, bonitatea lor, dacă există sau nu anumite incompatibilităţi cu participarea la licitaţii, o facem bineînţeles, dar nu este tema noastră de bază ca serviciu

"Oricând ni se cere oficial să obţinem informaţii legate de activitatea unor companii externe, bonitatea lor, dacă există sau nu anumite incompatibilităţi cu participarea la licitaţii, o facem bineînţeles, dar nu este tema noastră de bază ca serviciu", a spus Meleşcanu.

"Nimeni nu s-a retras - ştiu la cine vă gândiţi - nu s-a retras dintr-un motiv sau altul decât legat de considerente de natură economică. Rămân oamenii interesaţi. Sigur, dacă se poate lua mai ieftin prin altcineva, de ce nu?", a răspuns directorul SIE, fiind întrebat dacă celelalte companii mari care s-au retras au făcut acest lucru pentru că urma sa fie dusă în derizoriu licitaţia privind Oltchim.

SRI a trimis 190 de rapoarte

Directorul SRI George Maior, a declarat vineri că, de-a lungul timpului, SRI a întocmit aproximativ 190 de rapoarte despre situaţia de la combinatul Oltchim, care au fost trimise către factorii decidenţi.

Astfel, Maior a precizat că instituţia pe care o conduce a transmis aproximativ 190 de rapoarte pe tema Oltchim în decursul mai multor ani, iar toate guvernele au cunoscut foarte bine situaţia combinatului.

"S-au transmis rapoarte în privinţa Oltchim de foarte multă vreme de către SRI, aproximativ 190 de rapoarte în decursul anilor şi situaţia de acolo a fost foarte bine cunoscută de toate guvernele", a declarat şeful SRI.

Totodată, invitat să comenteze intenţia premierului Victor Ponta de a face publice aceste rapoarte, George Maior s-a arătat foarte rezervat:

"Este dificil să faci public un raport fără să-l desecretizezi, lucru care se desfăşoară în anumite condiţii şi nu cred că e cazul. Misiunea unui serviciu de informaţii este de a transmite informaţii secrete, nu informaţii publice".

Patronul OTV, Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul de vânzare-cumpărare nu a fost încă semnat, iar termenul până la care Dan Diaconescu poate aduce banii promişi este ziua de luni, 1 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor