Teodor Meleşcanu: Ce a declanşat evoluţia negativă a imaginii României

Imaginea României pe plan internaţional a fost serios afectată de problemele care au avut loc pe scena politică în această vară, dar momentul care a declanşat evoluţia negativă a fost cel al plângerii transmise Comisiei de la Veneţia. Aceasta se referea la Ordonanţa de Urgenţă care tăia din atribuţiile Curţii Constituţionale. Declaraţia a fost făcută de Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, la protv.
Teodor Meleşcanu. (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
21.10.2012

Imaginea României pe plan internaţional a fost serios afectată de problemele care au avut loc pe scena politică în această vară, dar momentul care a declanşat evoluţia negativă a fost cel al plângerii transmise Comisiei de la Veneţia. Aceasta se referea la Ordonanţa de Urgenţă care tăia din atribuţiile Curţii Constituţionale. Declaraţia a fost făcută de Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, duminică, la Pro TV.

"O părere personală, nu mă ocup de asemenea analize: cred că momentul care a declanşat toată această evoluţie negativă a imaginii noastre a fost acela în care Curtea Constituţională a transmis Comisiei de la Veneţia o plângere referitoare la adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care tăia din prerogativele CC. Eu cred că de aici s-a declanşat totul, pentru că partenerii noştri - nu-i interesează, şi ei au lupte politice interne, ei înţeleg foarte bine că e competiţie politică, că e bătălie, dar consideră că există anumite principii fundamentale de funcţionare a unei societăţi democratice, care trebuie respectate - principiul separaţiei puterilor, a echilibrului între puteri", a precizat Meleşcanu.

Directorul SIE a mai prezentat detalii despre obiectivele instituţiei pe care o conduce şi datele pe care le pune la dispoziţia celor aflaţi la putere.

"Prevederile legale, în special Legea 1/1998 care reglementează funcţiile Serviciului, ne definesc pe noi ca singurul serviciu naţional care acţionează în străinătate pentru apărarea valorilor fundamentale ale statului român şi sprijinirea priorităţilor României în materie politică, economică. Din punctul meu de vedere, trebuie înţeles că noi nu suntem o agenţie de PR, de promovare, suntem un serviciu de informaţii, de spionaj şi obiectivul nostru e culegerea de informaţii care să fie prezentate decidenţilor politici. Problema cu SIE e extrem de simplă: noi furnizăm informaţii, sigur că nu toate sunt plăcute sau pozitive, obligaţia noastră ca serviciu este să furnizăm informaţii pe care le-am verificat", a spus Meleşcanu.

Bătălii politice, aflate imediat

SIE nu avea atribuţii pentru a se ocupa de îmbunătăţirea imaginii României, în contextul în care aceasta a fost deteriorată de politicieni, a precizat Meleşcanu.

"Imaginea se construieşte profesional de către firmele care se ocupă de PR, dar imaginea porneşte de la o realitate. Problema noastră principală a fost că în acea perioadă erau bătălii politice foarte ascuţite în România, care ajung instantaneu - asta nu se înţelege, noi nu mai trăim într-o lume în care România este izolată, trăim într-o lume în care declaraţiile care se fac la Bucureşti dimineaţa ajung în aceeaşi dimineaţă pe mesele tuturor decidenţilor din alte zone, trebuie să ţinem seama de faptul că există câteva mii de funcţionari români la nivelul UE, în alte structuri internaţionale, care informează şefii lor zilnic, există Facebook, Internet, lumea are acces direct la informaţii, nu la informaţii pe care le transmitem noi sau alţii", a susţinut el.

Din momentul în care la Palatul Cotroceni a venit preşedintele interimar Crin Antonescu, toate informările SIE au fost trimise acestuia, iar Traian Băsescu nu a mai beneficiat de actele respective pe perioada cât a fost suspendat din funcţie.

Despre discuţiile în contradictoriu din şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de pe 27 septembrie, Meleşcanu a declarat că sunt normale, chiar dacă premierul Ponta a părăsit în grabă reuniunea după o dispută cu Băsescu.

"S-au certat cred că e foarte mult spus. Însă eu aş vrea să subliniez altceva: sigur că în CSAT discuţiile sunt foarte libere, preşedintele şi prim-ministrul sunt practic cei doi piloni, preşedintele şi vicepreşedintele CSAT. Din punctul meu de vedere, la CSAT ar trebui să te baţi, să ai argumente şi să-ţi prezinţi poziţia foarte argumentat. Deci, eu nu cred că e o problemă dacă discuţiile în CSAT sunt în contradictoriu, dimpotrivă, e vorba de interese mult prea mari ca să credem că numai unul dintre noi sau o anumită parte dintre noi are dreptate. Discuţiile trebuie să fie până la urmă foarte deschise, dar şi cu dorinţa de a ajunge la o concluzie comună", a precizat directorul SIE.

Meleşcanu a mai declarat că deocamdată nu există elemente privind iminenţa producerii unui atentat în România în perioada următoare. Acest lucru a mai fost subliniat recent în contextul declaraţiilor făcute Omar Bakri care a atras atenţia că este posibilă oricând organizarea unui atentat în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor