Tensiunile pe axa Bucureşti-Budapesta se internaţionalizează. România, replică dură pentru Ungaria

Nemulţumiţi de declaraţiile lui Jean-Claude Junker legate de Centenarul Marii Uniri, politicieni maghiari s-au lansat în afirmaţii incendiare. Ministerul Român al Afacerilor Externe le dă replica.
Teodor Meleşcanu (Epoch Times)
Ana Ion
30.10.2018

Ministerul român de Externe a reacţionat dur faţă de declaraţiile unor politicieni maghiari, denunţând ”retorica” Budapestei, care ”pare” să pună la îndoială tratatele ce au încheiat primul război mondial. Totodată, într-un răspuns pentru G4Media.ro, MAE salută declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, după ce mai mulţi politicieni maghiari au spus că afirmaţiile lui demonstrează că este nepotrivit pentru funcţia pe care o deţine.

Potrivit răspunsului pentru G4Media.ro, MAE apreciază că mesajul lui Juncker reconfirmă încrederea şi aprecierea, la nivel european, faţă de statul român, care a adoptat de-a lungul timpului măsuri substanţiale în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale.

“Ne exprimăm totodată solidaritatea cu afirmaţiile înaltului oficial european care subliniază importanţa respectării ordinii juridice clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanţie a stabilităţii şi securităţii în plan regional şi ne manifestăm îngrijorarea faţă de retorica autorităţilor de la Budapesta care lansează în spaţiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace şi înţelegere între popoarele Europei de astăzi. Ministerul Afacerilor Externe dezavuează ferm orice încercare de a critica acţiunile legitime şi curajoase ale reprezentanţilor naţiunii române care au condus la formarea, în 1918, a României Unite, pe baza celor 14 puncte prezentate de preşedintele Woodrow Willson în sesiunea camerelor reunite ale Congresului, Senatului şi Camerei Reprezentaţilor SUA, din 8 ianuarie 1918”, se mai arată în răspunsul MAE.

Reacţia MAE vizează declaraţiile făcute de purtătorului de cuvânt al Guvernului Orban, Zoltan Kovacs, şi preşedintele Comisiei pentru politică externă a Legislativului din Budapesta, Zsolt Nemeth. Aceştia au susţinut că afirmaţiile lui Jean-Claude Juncker referitoare la ziua de 1 Decembrie demonstrează că politicianul luxemburghez este nepotrivit pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

“Noi, politicienii maghiari, nu trebuie să regretăm că din prima clipă am răspândit ideea că Juncker nu este potrivit pentru această funcţie şi am luptat cu toate mijloacele împotriva ideilor sale, pe care nu le puteam asuma! Este dreptul inimii sale ca el să sărbătorească împreună cu România centenarul unirii, cu condiţia să nu impună ca această sărbătoare să fie obligatorie (…) Mandatul de preşedinte al Comisiei Europene al domnului Juncker va expira în luna mai a anului viitor, iar noi, maghiarii, vom deschide atunci o sticlă de şampanie”, a declarat Zsolt Nemeth ziarului “Krónika”.

La rândul său, preşedintele grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, a precizat că “pomenirea sărbătoririi la nivel european al Centenarului Marii Uniri dă dovadă de iresponsabilitate a preşedintelui Comisiei Europene”.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor