Telecampania electorală, duelul dintre Monti şi Berlusconi şi 'judecătoarele feministe' (presa italiană)

Silvio Berlusconi şi actualul premier italian, Mario Monti. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.01.2013

Campania electorală în vederea desfăşurării alegerilor parlamentare din februarie, care se desfăşoară mai ales la televiziune, prin interviuri acordate în fiecare zi de Silvio Berlusconi, fostul premier, şi de Mario Monti, actualul prim-ministru demisionar, se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Italia.

'Berlusconi şi magistratele comuniste', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie despre interviul acordat marţi seară de fostul premier italian, Silvio Berlusconi, postului privat de televiziune La7, în care Il Cavaliere a relansat temele principale ale campaniei sale electorale, a criticat politica fiscală a guvernului Monti, a vorbit despre alianţa dintre partidul pe care l-a fondat, Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) şi partidul populist de dreapta Liga Nordului, dar şi despre recenta sentinţă de divorţ, pe baza căreia va trebui să-i plătească fostei soţii, Veronica Lario, o pensie alimentară de 100.000 de euro pe zi.

'O cifră decisă la Milano de trei judecătoare feministe şi comuniste. Sunt 36 de milioane de euro pe an. Aceştia sunt judecătorii de la Parchetul din Milano, care mă persecută din 1994, când am intrat în politică', a afirmat Il Cavaliere.

Berlusconi a relansat ideea de a deveni 'viitorul ministru al economiei', sau, 'şi mai bine, ministru al dezvoltării economice', şi a precizat că acordul electoral cu Liga Nordului mai prevede realizarea unei 'macrozone economice' în nordul Italiei, care să cuprindă trei regiuni importante, Lombardia, Piemont şi Veneto, 'o zonă care va putea păstra pe teritoriu 75% din taxele care ar trebui să fie plătite statului central', relatează principalul cotidian roman.

Magnatul media, în vârstă de 76 de ani, l-a atacat din nou pe Mario Monti, care 'a putut să guverneze pe bază de decrete de lege, un lucru pe care un guvern ales în mod democratic nu îl poate face'. 'Eu nu aveam niciun fel de putere când eram prim-ministru', a afirmat Berlusconi, declaraţie subliniată de publicaţia menţionată.

'PdL va câştiga alegerile, iar adversarul nostru nu este Monti, ci Partidul Democrat (PD, de stânga), care însă nu ar trebui să câştige, deoarece liderul PD, Pierluigi Bersani, doreşte să păstreze impozitul funciar, IMU, taxa cea mai urâtă de italieni. Eu am multe case, vile mari, şi am plătit 300.000 de euro impozit pe proprietăţile imobiliare', a spus Berlusconi.

Il Cavaliere a pronunţat şi cuvinte de laudă, pentru Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE): 'Din fericire există Mario Draghi la BCE. El este cel care a avut meritul de a reduce faimosul 'spread', diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu maturitate la zece ani ale Italiei faţă de acelea ale Germaniei. Meritul nu este al guvernului tehnocrat al lui Monti. Iar eu am fost persoana care l-a propus pe Draghi în fruntea BCE, învingând rezistenţele cancelarului german Angela Merkel', a mai afirmat fostul premier italian, precizează La Repubblica.

Berlusconi este convins că alianţa PdL-Liga Nordului va fi învingătoare la viitoarele alegeri legislative. 'În ultimele zile, în sondaje, noi am trecut de la 14% la 21% şi putem ajunge la peste 30%, putem bate Partidul Democrat, dacă vom reuşi să convingem alegătorii dezamăgiţi. Şi putem face acest lucru, deoarece eu sunt 'condamnat' să câştig mereu', a spus fondatorul PdL, declaraţie preluată de publicaţia amintită.

'Atacul lui Monti împotriva iresponsabililor', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că premierul demisionar al Italiei, Mario Monti, lider al coaliţiei de centru, a afirmat marţi că urgenţa financiară s-a terminat, dar nu şi cea economică, lansând un apel 'reformatorilor' să se mobilizeze în vederea alegerilor de pe 24-25 februarie.

'Urgenţa financiară s-a încheiat, dar acum suntem în faţa urgenţei economice şi sociale', a spus Monti la postul privat de televiziune TgCom 24 -Mediaset, adăugând că pentru 'a depăşi aceste urgenţe foarte grave, reformatorii trebuie să se mobilizeze', indică principalul cotidian milanez.

Monti a mai promis că va reduce impozitele şi l-a atacat, fără să-l numească direct, pe predecesorul său, Silvio Berlusconi, susţinând că a fost 'constrâns' să mărească taxele, 'întrucât unii iresponsabili au provocat situaţia financiară' pe care a găsit-o când a ajuns în fruntea executivului italian, în luna noiembrie 2011. 'Sper că acum cetăţenii s-au maturizat, cu atât mai mult cu cât au plătit scump anumite promisiuni electorale', a mai declarat premierul demisionar, potrivit Corriere della Sera.

Atât Monti, cât şi rivalul său, Silvio Berlusconi, şi-au multiplicat interviurile în ultimele săptămâni, dar Partidul Democrat (PD, de stânga) pare a fi favorit, potrivit sondajelor, cu peste 30% din intenţiile de vot ale electoratului italian, comentează cotidianul amintit.

'B. şi divorţul decis de trei judecătoare comuniste', titrează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano, de la Roma, care scrie că Silvio Berlusconi, în versiune 'Toamna Patriarhului', apare din ce în ce mai agresiv în campania electorală, şi, mai ales, 'nu îi plac jurnaliştii care îşi permit să insiste cu întrebări concrete'.

Lui Berlusconi îi place 'să declame monologuri', iar dacă este întrerupt de jurnalişti cu întrebări, se enervează, potrivit cotidianului roman amintit.

Jurnalistei Lilli Gruber, de la postul privat de televiziune La7, marţi seară, în cursul unui interviu, Berlusconi i-a spus: 'Sunteţi surdă? Vă dau numărul de telefon al medicului meu otorinolaringolog'. Berlusconi i-a mai reproşat doamnei Gruber că nu este 'obiectivă', subliniind 'numai rezultatele negative' ale guvernului său, un lucru care 'nu poate fi apreciat de telespectatorii italieni'.

'Telecampania electorală continuă, mai rămân 47 de zile până la alegerile parlamentare', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor